Постојат некои алтернативи на шеќер кои ќе ви помогнат да го намалите внесот на шеќер без да ја жртвувате целата сладост што ја сакате.
Диететичарот и нутриционист Ким Шапира вели дека шеќерот може да биде дел од исхраната, но во умерени количини. Тој препорачува да не се фокусирате на целосно ограничување на шеќерот, туку наместо тоа да внимавате како го јадете, пишува Real Simple.
– Роденденска торта за роденден е секогаш добра идеја, поголем проблем е кога роденденската торта ќе стане секојдневна навика. Најдоброто што можеме да го направиме е да додадеме повеќе овошје и зеленчук, влакна и ферментирана храна во нашата исхрана.
Одлучете се за природни засладувачи како јаворов сируп и мед. Доколку барате опција за замена на шеќерот, на вашата листа треба да се најдат јаворов сируп, агавe и мед, бидејќи тие често се помалку обработени од шеќерот и содржат минерали во трагови, витамини и антиоксиданси – вели Шапира.
Тие исто така имаат понизок гликемиски индекс во споредба со рафинираниот шеќер. Со други зборови, овие замени може да предизвикаат побавно и постабилно зголемување на шеќерот во крвта во споредба со шеќерот.