Златното млеко содржи антиоксидантни и антиинфламаторни соединенија и може да биде корисно за здравјето, како и заштита од одредени болести.
Златното млеко, светло жолт пијалок, традиционално се прави со загревање на кравјо или растително млеко со куркума и други зачини, како што се цимет и ѓумбир. Тој е пофален за многубројните здравствени придобивки и често се користи за зајакнување на имунитетот и спречување на болести.
Главните состојки на златното млеко се полни со антиоксиданси
Клучната состојка во златното млеко е куркумата, жолт зачин популарен во азиската кујна, кој му дава жолта боја на кари. Куркуминот, активната компонента на куркумата, со векови се користи во ајурведската медицина поради неговите моќни антиоксидантни својства. Антиоксидансите се соединенија кои се борат против оштетувањето на клетките, штитејќи го нашето тело од оксидативен стрес. Тие се од суштинско значење за функционирањето на нашите клетки, а студиите редовно покажуваат дека исхраната богата со антиоксиданси може да помогне да се намали ризикот од инфекции и болести.
Повеќето рецепти за златно млеко вклучуваат и цимет и ѓумбир, кои исто така имаат импресивни антиоксидантни својства.
Може да помогне да се намали воспалението и болката во зглобовите
Состојките на златното млеко имаат моќни антиинфламаторни својства. Се смета дека хроничното воспаление игра голема улога кај хроничните болести, вклучувајќи рак, метаболички синдром, Алцхајмерова болест и срцеви заболувања. Поради оваа причина, исхраната богата со антиинфламаторни соединенија може да го намали ризикот од овие состојби. Истражувањата покажуваат дека ѓумбирот, циметот и куркуминот (активната состојка во куркумата) имаат силни антиинфламаторни својства. Студиите дури сугерираат дека антиинфламаторните ефекти на куркуминот се споредливи со оние на некои фармацевтски лекови без никакви несакани ефекти. Овие антиинфламаторни ефекти можат да ја намалат болката во зглобовите од остеоартритис и ревматоиден артритис.
На пример, една студија на 45 луѓе со ревматоиден артритис покажа дека 500 милиграми куркумин дневно ја намалуваат болката во зглобовите повеќе од 50 грама вообичаен лек за артритис или комбинација од куркумин и лек.
Слично на тоа, во 6-неделна студија на 247 луѓе со остеоартритис, оние кои примале екстракт од ѓумбир имале помалку болка и им биле потребни помалку лекови за болка од оние кои примале плацебо.
Ја подобрува меморијата и функцијата на мозокот
Златното млеко може да биде добро и за нашиот мозок. Истражувањата покажуваат дека куркуминот може да ги зголеми нивоата на невротрофичниот фактор (BDNF) добиен од мозокот. BDNF е соединение кое му помага на мозокот да формира нови врски и го промовира растот на мозочните клетки. Ниските нивоа на BDNF може да бидат поврзани со мозочни нарушувања, вклучително и Алцхајмерова болест. Други состојки на златното млеко исто така можат да бидат корисни. На пример, еден од белезите на Алцхајмеровата болест е акумулацијата на специфичен протеин во мозокот, наречен тау протеин. Студиите со епрувета и животните сугерираат дека соединенијата во циметот може да помогнат да се намали ова таложење. Уште повеќе, се чини дека циметот ги намалува симптомите на Паркинсоновата болест и ја подобрува функцијата на мозокот во студиите на животни. Ѓумбирот исто така може да ја подобри функцијата на мозокот со подобрување на времето на реакција и меморијата. Покрај тоа, во студиите на животни, ѓумбирот се чини дека штити од губење на функцијата на мозокот поврзано со возраста.
Сепак, потребни се дополнителни човечки истражувања за целосно да се разберат ефектите на овие состојки врз меморијата и функцијата на мозокот.
Куркуминот во куркумата може да го подобри расположението
Куркумата, особено неговото активно соединение куркумин, се чини дека го подобрува расположението и ги намалува симптомите на депресија. Во една 6-неделна студија, 60 луѓе со големо депресивно нарушување земале или куркумин, антидепресив или комбинација. Оние кои земале само куркумин имале слични подобрувања како оние кои земале антидепресиви, додека комбинираната група забележала најголема корист. Депресијата, исто така, може да биде поврзана со ниски нивоа на невротрофичен фактор добиен од мозокот (BDNF). Бидејќи се чини дека куркуминот ги зголемува нивоата на BDNF, тој може да има потенцијал да ги намали симптомите на депресија. Сепак, неколку студии се направени во оваа област, а потребни се повеќе пред да се извлечат цврсти заклучоци.
Може да заштити од срцеви заболувања
Срцевите заболувања се водечка причина за смрт во светот. Интересно е тоа што циметот, ѓумбирот и куркумата, клучните состојки во златното млеко, се поврзани со помал ризик од срцеви заболувања. На пример, преглед на 10 студии заклучи дека 120 mg цимет дневно може да го намали вкупниот холестерол, триглицеридите и „лошиот“ ЛДЛ холестерол, а истовремено да го подигне нивото на „добриот“ ХДЛ. Во друга студија, на 41 учесник со дијабетес тип 2 им биле давани 2 грама ѓумбир во прав дневно. На крајот од 12-неделната студија, измерените фактори на ризик за срцеви заболувања биле 23-28 проценти помали. Покрај тоа, куркуминот може да ја подобри функцијата на обвивката на крвните садови, позната како ендотелијална функција. Правилната ендотелијална функција е важна за здраво срце.
Во една студија, на луѓето кои биле подложени на операција на срцето им биле давани или 4 грама куркумин или плацебо неколку дена пред и по операцијата. Оние кои примале куркумин имале 65 отсто помали шанси да доживеат срцев удар за време на нивниот престој во болница отколку луѓето во плацебо групата.
Овие антиинфламаторни и антиоксидантни својства можат да заштитат и од срцеви заболувања. Сепак, студиите се мали и ретки, а потребни се повеќе пред да се извлечат цврсти заклучоци.
Го намалува нивото на шеќер во крвта
Состојките во златното млеко, особено ѓумбирот и циметот, можат да помогнат во намалувањето на нивото на шеќер во крвта. На пример, 1-6 грама цимет дневно може да го намали нивото на шеќер во крвта на гладно до 29 проценти. Покрај тоа, циметот може да ја намали отпорноста на инсулин. Клетките отпорни на инсулин се помалку способни да го земат шеќерот од крвта, така што намалувањето на отпорноста на инсулин генерално го намалува нивото на шеќер во крвта. Се чини дека циметот ја намалува количината на гликоза апсорбирана во цревата по оброкот, што дополнително може да ја подобри контролата на шеќерот во крвта.
Слично на тоа, редовното додавање на мали количини ѓумбир во вашата исхрана може да помогне да се намали нивото на шеќер во крвта на гладно до 12 проценти. Мала дневна доза ѓумбир, исто така, може да го намали нивото на хемоглобин A1C до 10 проценти, маркер за долгорочна контрола на шеќерот во крвта.
Сепак, доказите се засноваат на само неколку студии, а потребни се повеќе истражувања за да се потврдат овие набљудувања.
Вреди да се напомене дека повеќето рецепти за златно млеко се засладени со мед или јаворов сируп. Придобивките за намалување на шеќерот во крвта, доколку ги има, веројатно ќе бидат присутни само кога се консумираат незасладени сорти.
Може да го намали ризикот од рак
Ракот е болест која се карактеризира со неконтролиран раст на клетките. Покрај конвенционалните третмани, се повеќе се бараат и алтернативни антиканцерогени лекови. Интересно, некои истражувања сугерираат дека зачините што се користат во златното млеко може да понудат одредени придобивки во овој поглед. На пример, некои студии со епрувета му припишуваат антиканцерогени својства на 6-гингерол, супстанца која се наоѓа во големи количини во суровиот ѓумбир. Слично на тоа, лабораториските и животинските студии известуваат дека соединенијата во циметот може да помогнат во намалувањето на растот на клетките на ракот.
Куркуминот, активната состојка на куркумата, исто така може да убие изолирани канцерогени клетки во епрувета и да го спречи растот на нови крвни садови во туморите, ограничувајќи ја нивната способност да се шират.
Сепак, доказите за придобивките од ѓумбир, цимет и куркумин во борбата против ракот кај луѓето остануваат ограничени. Понатаму, резултатите од студијата се спротивставени и не е јасно колку од секоја состојка треба да се консумира за евентуално да се постигнат овие придобивки.
Има антибактериски, антивирусни и антигабични својства
Во Индија, златното млеко често се користи како домашен лек за настинка. Всушност, овој жолт пијалок е прогласен за неговите својства за зајакнување на имунитетот. Студиите со епрувета сугерираат дека куркуминот има антибактериски, антивирусни и антигабични својства кои можат да помогнат во спречување и борба против инфекции.
Иако резултатите од студиите со епрувета се ветувачки, во моментов нема докази дека златното млеко ги намалува инфекциите кај луѓето. Покрај тоа, соединенијата во свежиот ѓумбир може да го инхибираат растот на некои бактерии. Екстрактот од ѓумбир може да се бори против човечкиот респираторен синцицијален вирус (HRSV), честа причина за респираторни инфекции.
Слично на тоа, лабораториските студии покажуваат дека цинамалдехидот, активното соединение во циметот, може да го инхибира растот на бактериите. Покрај тоа, може да помогне во лекувањето на инфекции на респираторниот тракт предизвикани од габи.
Состојките во златното млеко имаат и силни антиоксидантни и антиинфламаторни својства кои го зајакнуваат имунолошкиот систем.
Ѓумбирот и куркумата можат да го подобрат варењето
Хроничното варење, познато и како диспепсија, се карактеризира со болка и непријатност во горниот дел на стомакот. Одложеното празнење на желудникот е потенцијална причина за варење. Ѓумбирот, една од состојките што се користат во златното млеко, може да помогне во ублажување на оваа состојба со забрзување на празнењето на желудникот кај луѓето кои страдаат од диспепсија.
Истражувањата дополнително покажуваат дека куркумата, друга состојка што се користи за правење златно млеко, може да помогне да се намалат симптомите на варење. Куркумата исто така може да го подобри варењето на мастите со зголемување на производството на жолчката до 62 проценти. Конечно, студиите покажуваат дека куркумата може да помогне во одржувањето на правилното варење и да ги спречи изгорениците кај луѓето со улцеративен колитис, воспалително дигестивно нарушување кое резултира со чирови во цревата.
Калциумот и витаминот Д ги зајакнуваат коските
Златното млеко може да придонесе за градење силен скелет. И кравјото млеко и збогатеното растително млеко генерално се богати со калциум и витамин Д, хранливи материи неопходни за градење и одржување цврсти коски.
Ако има премалку калциум во нашата исхрана, нашето тело почнува да го отстранува калциумот од нашите коски за да одржи нормално ниво на калциум во крвта. Со текот на времето, ова ги прави коските слаби и кршливи, зголемувајќи го ризикот од коскени заболувања – остеопенија и остеопороза. Витаминот Д придонесува за посилни коски со тоа што ја подобрува способноста на цревата да апсорбира калциум од нашата исхрана. Затоа, ниското ниво на витамин Д во телото може да доведе до слаби и кршливи коски, дури и ако исхраната е богата со калциум.
Иако кравјото млеко природно содржи калциум и често е збогатено со витамин Д, не сите млека од растително потекло се богати со овие хранливи материи. Ако сакате да направите златно млеко користејќи млеко од растително потекло, изберете го збогатеното и со калциум и со витамин Д за повеќе придобивки за зајакнување на коските.
Како да направите златно млеко
Дома лесно можеме да направиме златно млеко. За една чаша златно млеко се потребни следните состојки:
1/2 чаша (120 ml) незасладено млеко по ваш избор
1 лажичка куркума
1 мало парче рендан свеж ѓумбир или 1/2 лажичка ѓумбир во прав
1/2 лажичка цимет во прав
1 прстофат мелен црн пипер
1 лажичка мед или јаворов сируп (по избор)
За да направите златно млеко, измешајте ги сите состојки во мало тенџере и оставете ја течноста да зоврие. Намалете ја топлината и варете околу 10 минути или додека не стане мирисна и вкусна. Напитокот процедете го преку ситно цедалка во шолја и одозгора ставете прстофат цимет.