Што не треба да јадеме ако страдаме од зголемена киселина во желудникот: Храна која ја намалува можноста за појава на чир

popara9 октомври, 20241min00
Желудочна киселина

Киселината на желудникот е неопходна за варење, но понекогаш клетките кои произведуваат киселина во дигестивниот систем почнуваат премногу да „испумпуваат“, што може да доведе до компликации.

Зголемената киселина во желудникот предизвикува стомачни болки, надуеност и металоиди и може да се појави поради бактериска инфекција, стрес, но и како повратен ефект по откажувањето на некои лекови. Киселината на желудникот е неопходна за варење. Сепак, понекогаш клетките кои произведуваат киселина во дигестивниот систем испумпуваат премногу киселина и тоа може да доведе до компликации како што се рефлуксна болест и чир на желудникот. Диетата, велат лекарите, игра голема улога во контролирањето на симптомите на рефлукс на киселина и е првата линија на терапија што се користи за луѓе кои страдаат од зголемена киселина во желудникот.

Зголемената стомачна киселина е придружена со некои типични симптоми

Зголемена стомачна киселина може да му се случи на секого од време на време и тоа не е невообичаено. Сепак, многу луѓе имаат големи проблеми со печење на грлото, надуеност и подригнување речиси секој пат кога јадат. Според статистичките податоци, околу една четвртина од населението има гастроезофагеална рефлуксна болест, таканаречена ГЕРБ – хронична состојба со рефлукс на киселина, дијагностицирана од лекар.

Познато е дека стомачната киселина реагира на храна со висока содржина на масти, сол или зачини.
Езофагеалниот сфинктер, или мускулната цевка, која ја пренесува храната во желудникот и потоа се затвора, го штити хранопроводникот од желудочната киселина. Меѓутоа, ако сфинктерот се релаксира, храната може да турка нагоре низ олабавениот отвор и да предизвика рефлукс на киселина. Храната за која е познато дека предизвикува металоиди, односно зголемена стомачна киселина, исто така го одложува процесот на варење, оставајќи ја храната во желудникот подолго.

Симптоми на зголемена стомачна киселина

Зголемената стомачна киселина е придружена со препознатливи симптоми како што се:

-Горушица

-Кисел вкус во устата

-Гадење

-Проблеми со голтање

-Повторливо кашлање или икање

-Рапав глас

-Болка во горниот дел на стомакот

-Надуеност

-Подригнување

-Брзо чувство на ситост за време на јадење

-Непријатно чувство на ситост после јадење.

Кога киселината во желудникот е зголемена, не се препорачува масна, солена или зачинета храна

Луѓето кои имаат проблем со високата киселина во желудникот, според советите на лекарот, не треба да јадат храна со висока содржина на масти, сол или зачини:

*Пржена храна
*Брза храна
*Пица
*Чипс и други преработени грицки
*Бибер
*Масно месо – сланина и колбаси
*Сирење
*Сос од домати
*Агруми
*Чоколадо
*Пеперминт
*Газирани пијалоци.
Лекарите нагласуваат дека умереноста е клучна затоа што многу луѓе можеби не можат или не сакаат да исфрлат одредена храна. Совет до сите кои страдаат од зголемена киселина во желудникот е да не ја јаде гореспоменатата „проблематична“ храна доцна навечер, пред спиење, за да не остане храната во желудникот, а потоа да излезе од хранопроводникот при легнување. Исто така, добро е да јадете мали, чести оброци наместо поголеми и потешки и избегнувајте доцни вечери и грицки пред спиење.

Храна која го спречува создавањето на зголемена стомачна киселина

Експертите нагласуваат дека има многу намирници кои можат да се конзумираат, а кои ќе спречат покачена киселина во желудникот. Најдобрата храна за овој проблем спаѓа во три категории – храна богата со растителни влакна, алкална храна и „вода“ или храна богата со вода.

1. Храна богата со растителни влакна
Влакнестите јадења прават да се чувствуваме сити, така што луѓето имаат помала веројатност да се прејадуваат, што може да поттикне зголемена стомачна киселина. Здравите влакна се најдобри од:

*Цели зрна како што се овес, кускус и кафеав ориз
*Коренест зеленчук – сладок компир, морков и цвекло
*Зелен зеленчук – аспарагус, брокула и боранија.
2. Алкална храна
Храната која има ниско ниво на pH е кисела и со поголема веројатност да предизвика зголемено лачење на стомачна киселина. Оние со повисоки pH вредности се таканаречени алкални намирници и можат да помогнат да се неутрализира силната стомачна киселина. Најдобрите алкални намирници кои ја смируваат стомачната киселина вклучуваат:

*Банани
*Дињи
*Карфиол
*Ореви

3. „Водена“ храна
Јадењето храна богата со вода може да ја разреди и ослаби стомачната киселина. Зголемената киселина во желудникот нема да ни пречи ако јадеме:

*Целер
*Краставица
*Марула
*Лубеница

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag