Овој додаток е одличен сам по себе, како што покажаа некои научни студии.
Актерката Џенифер Анистон е една од ретките познати дами која на 55 години може да се пофали со совршена линија, но и совршена кожа која изгледа многу помладо отколку што навистина е.Само поради нејзиниот совршен изглед, се што прави оваа жена за убавина веднаш го копираат милиони жени. Се чини дека тоа е случај со нејзината утринска рутина, која вклучува пиење таканаречено „колагенско кафе“.
View this post on Instagram
Тоа е ритуал на додавање колаген во прав, моќен додаток за убава кожа, силни коски и здрава коса и нокти, во шолја омилено утринско кафе, без разлика дали е тоа турско, еспресо или нес кафе.
Колагенот е важен протеин кој се наоѓа во коските, ткивата и ‘рскавицата и е одговорен за квалитетот, силата и здравјето на зглобовите, коските, косата и ноктите. Сепак, природниот колаген е едно, а додатокот е нешто сосема друго.
Што вели науката за додавање колаген во кафето?
Овој додаток сам по себе е одличен, како што покажаа некои научни студии. Сепак, експертите забележуваат дека е важно да се избере добар додаток на колаген, а при изборот да се води според ознаката „колаген пептид“ или „хидролизиран колаген“. Тие даваат најмногу придобивки.
Сепак, науката го фаворизира додавањето на колаген во прав во чаша вода или утринското смути наместо мешањето со кафето. Причината за ова е резултатот од истражувањето кое наведува дека колагенот нема да се одржува на температура повисока од телесната температура и дека придобивките ќе бидат намалени, па дури и целосно елиминирани поради тоа, се вели во написот на Брук Расел, кој со години ги истражува ефектите на колагенот.
Исто така, се додава дека не ви се потребни скапи додатоци на колаген за да имате силни коски и здрава кожа, коса и нокти, пишува Eating well. Најефективен начин да се подигне нивото на колаген е да се консумира храна која го содржи во изобилство, како пилешко и супа од коски, и да изберете храна богата со аминокиселина пролин, глицин и витамин Ц, како месо, риба, млечни производи, јаткасти плодови, грав, јајца, пченични никулци и овошје, особено цитрус.