Истражувањата покажуваат дека зелениот чај можеби е еден од најздравите пијалоци што можете да ги пиете. Експертите ги открија сите придобивки од консумирањето зелен чај за вашето тело.
Зелениот чај може да помогне во здравјето на кожата
Според една неодамнешна студија од 2023 година, истражувачите откриле дека полифенолите во зелениот чај можат да помогнат во заштитата на кожата од УВБ светлина – што значи меланом и немеланомски рак на кожата. Овие ефекти се забележани локално и орално, пишува Eat This, Not That.
Зелениот чај помага да се намали ризикот од развој на некои видови рак
Објавени се повеќе од 5.000 студии за зелениот чај и ракот, вклучувајќи клинички испитувања на луѓе, студии за населението и лабораториски анализи. Илјадници од овие студии документираат дека полифенолите од зелениот чај и другите биоактивни соединенија присутни во зелениот чај можат да помогнат во спречување на неколку видови на рак, вклучувајќи рак на дојка, дебело црево, црн дроб, јајници, простата, орален и рак на кожата.
Повеќе антиоксиданси
Како неферментирана форма на чај, зелениот чај обезбедува повеќе корисни катехини од црниот чај, според трудот објавен во списанието на Американскиот колеџ за исхрана.
Катехините се подкатегорија на флавоноиди кои природно се наоѓаат во висока концентрација во листовите на растението Camellia sinensis. Во чајот има четири главни катехини: епикатехин (EC), епикатехин-3-галат (ЕКГ), епигалокатехин (EGC) и епигалокатехин-3-галат (EGCG). Од овие катехини, EGCG и EGC се наоѓаат во најголема концентрација во зелениот чај и биле предмет на повеќето студии.
Зелениот чај е добар за вашиот мозок
Ако барате начини да го одржите вашиот мозок остар како што стареете, размислете да додадете зелен чај во вашата исхрана. Во испитувањето на луѓе објавено во Журналот за медицинска храна, учесниците кои земале дневен додаток со екстракт од зелен чај и Л-теанин извлечен од чајот доживеале подобрувања во благо когнитивно оштетување.
Зелениот чај помага да се спречи дијабетес тип 2
Бројни студии покажаа дека зелениот чај помага во намалување на нивото на шеќер во крвта и се покажа дека зелениот чај помага да се зголеми чувствителноста на инсулин, така што инсулинот што го произведува вашиот панкреас може поефикасно да го одржува нормалното ниво на шеќер во крвта. Зелениот чај помага да се заштитат клетките кои произведуваат инсулин, а флавоноидите во чајот можат да помогнат да се отстранат штетните слободни радикали и да се потисне воспалението.
Зелениот чај е добар за вашето срце
Зелениот чај е супер ѕвезда кога станува збор за здравјето на срцето. Во една голема студија базирана на популација на повеќе од 40.000 возрасни Јапонци следени повеќе од 11 години, резултатите покажаа дека пиењето повеќе од пет шолји зелен чај дневно го намалува ризикот од смрт од срцев или мозочен удар за 26%, споредено на испитаниците кои пријавиле дека пијат помалку од една чаша зелен чај дневно.
Зелениот чај може да ве направи повнимателни и да ви помогне да останете смирени
Додека кафето ви дава кофеински поттик за да ви го продолжи денот, кофеинот и другите биоактивни соединенија во зелениот чај можат да ве поттикнат да не се нервирате.
Зелениот чај може да обезбеди релаксирачко и помалку зависно искуство во споредба со пиењето кафе. Л-теанинот, исто така, може да ја намали анксиозноста со зголемување на производството на допамин во мозокот, а со тоа да го подобри менталното здравје и да им дозволи на луѓето да се релаксираат од стресот.
Зелениот чај ги зголемува флавоноидите во вашата исхрана
Една неодамнешна студија објавена во списанието Advances in Nutrition објави дека дневниот внес на флавоноиди на чајот е поврзан со намален ризик од смрт од срцеви заболувања и каква било причина за смрт.