Витаминот Б12 е неопходен за одржување на нервниот систем, производство на црвени крвни зрнца, како и нормална функција на мозокот, а го добиваме преку исхрана или суплементи.
Витаминот Б12 е еден од најкомплексните витамини, клучен за нормално функционирање на нервите и формирање на крвни елементи. Тоа е исклучително важна хранлива материја која нашето тело не може да ја произведе, па затоа ја добиваме од храна и суплементи.
Вегетаријанците, трудниците и доилките, како и другите луѓе кои се изложени на ризик од недостаток на овој витамин, особено треба да внимаваат на исхраната за да добијат доволно витамин Б12.
Неопходен е за одржување на нервниот систем, производство на црвени крвни зрнца, како и нормална функција на мозокот.
Вишокот на витамин Б12 се „складира“ во црниот дроб доколку јадете повеќе од оптималниот дневен внес, па вашето тело го складира за во иднина. Каде се наоѓа?
Најмногу во производи од животинско потекло, особено месо и млечни производи.
1. Црниот дроб и бубрези
Внатрешните органи се меѓу најбогатите намирници со потребните хранливи материи, а јагнешкиот црн дроб и бубрезите се особено богати со витамин Б12. 100 грама црн дроб обезбедува неверојатни 3,571% од дневниот внес на овој витамин. Покрај тоа, тој е богат со бакар, селен и витамин А.
2. Школки
Школките се богати со хранливи материи, протеини и содржат висока концентрација на витамин Б12. Покрај тоа, тие се богати со железо.
3. Сардини
Обично се продаваат конзервирани, но можете да ги купите и свежи, а 150 гр од оваа риба содржи околу 554% од потребниот дневен внес на витамин Б12. Тие се и одличен извор на омега 3 масни киселини, кои влијаат на здравјето на срцето и ја намалуваат можноста за воспаление. Покрај сардината, туната е и одличен извор на витамин Б12.
4. Говедско месо
Одличен извор на овој витамин е говедското месо, но содржи и други витамини од Б комплексот, како што се витамините Б2, Б3, Б6, како и селен и цинк. Најдобро е да се пече и да се пече на скара, а не да се пржи.
5. Лосос
Покрај високата концентрација на омега 3 масни киселини, лососот е извор на витамини од групата Б и протеини.
6. Млечни производи и млеко
Млекото, јогуртот, сирењето и другите млечни производи се извор на неколку витамини, минерали и протеини. Тие се одличен извор на витамин Б12, а некои студии покажаа дека телото подобро го апсорбира витаминот Б12 од млечните производи отколку од рибата, говедското месо или јајцата.
7. Јајца
Две поголеми јајца ви обезбедуваат околу 46% од потребниот дневен внес на витамин Б12 и витамин Б2! Жолчката содржи повисоко ниво на витамин Б12 од белката. Покрај тоа, добивате и здрава количина на витамин Д.