Еден од најкористените и најомилените зачини во светот, црниот пипер има многу здравствени придобивки. Но, од каде потекнува црниот пипер? И дали неговиот нутритивен состав навистина го подобрува вашето здравје?
Што се случува со вашето тело кога јадете црн пипер секој ден?
Може да му помогне на вашето тело подобро да ги апсорбира антиоксидантите
Кога се комбинира со храна богата со антиоксиданси, како што се овошјето и зеленчукот, црниот пипер може ефикасно да помогне да се зголеми апсорпцијата на корисни соединенија. Студијата од 2019 година покажа дека пиперинот (активното соединение во црниот пипер) може да ја зголеми биорасположивоста на антиоксидантите како куркуминот во куркумата за речиси 2.000%, што ги прави вашите оброци повкусни и помоќни во исхраната, пишува EatingWell.
Нутриционистот Келси Куник вели: „Црниот пипер содржи соединение наречено пиперин што може да му помогне на вашето тело да апсорбира други антиоксиданси како бета каротен и куркумин“.
Може да го намали воспалението
Биберот може да игра клучна улога во намалувањето на воспалението во телото. Хроничното воспаление е поврзано со различни здравствени проблеми, од артритис до срцеви заболувања. Истражувањата сугерираат дека антиинфламаторните својства на пиперинот може да помогнат во намалувањето на воспалението, иако се потребни повеќе истражувања за целосно да се разберат неговите потенцијални придобивки.
„Црниот пипер може да му помогне на вашето тело да се бори против воспалението поврзано со хронични болести како Алцхајмерова болест, Паркинсонова болест, артритис и други“, објаснува Куник.
Може да го подобри здравјето на мозокот
Според студијата за стареење и болести, пиперинот пронајден во црниот пипер може да го подобри вашето когнитивно здравје и виталност со намалување на ризикот од невродегенеративни болести.
Дали е добро да се јаде црн пипер секој ден?
Умерената дневна потрошувачка на црн пипер е генерално безбедна и без негативни ефекти. Сепак, прекумерните количини црн пипер може да ја иритираат слузницата на желудникот или да предизвикаат тешкотии во варењето на храната.