За време на тениските натпревари Новак Ѓоковиќ обично зрачи со енергија, а многумина веќе знаат дека овој светски рекет број еден секогаш избира банани и урми за ужина за време на паузата.
„Банани, урми и вода, навистина не можев да бидам појасен, секој пат се согласуваме, но повторно некако не стигнува до нив. Наместо тоа, добивам јаболко. Какво јаболко, навистина. Потоа пробувам круша, но нема трага од урми, тогаш дури ми носат магнети, тоа е веќе премногу“, рече Новак еднаш на прес-конференција.
Бананите се веќе добро познати по своите здравствени придобивки, богати се со хранливи материи кои го подобруваат нивото на шеќер во крвта, содржат значително количество калиум, не заситуваат и се полни со антиоксиданси. Но, зошто Новак инсистира на урми за време на секој натпревар?
Урмите потекнуваат од урмина палма, по потекло од Блискиот Исток, иако денес се одгледуваат низ целиот свет, вклучувајќи ги Медитеранот, Азија, САД и Мексико. Тие растат во големи кластери кои висат од врвовите на палмите. Кога ќе дојде до зреење, нивната кожа станува кафеава и збрчкана додека влагата се суши од плодот. Тие обично се берат рачно кога ќе достигнат зрелост. И покрај тоа што се збрчкани, урмите сепак содржат малку вода. Секоја урма има камен во средината што треба да се отстрани пред да се консумира.
Сувите и свежите урми се достапни во текот на целата година, но свежите урми се најдобри од ноември до јануари. Постојат различни сорти на урми, но урмата Меџул е особено позната по својот сладок и леплив вкус и текстура.