Секогаш е добро да проверите кај стручно лице дали има смисла да пиете што мислите дека е добро, дали овие билки или препарати се безбедни за вас и дали можат да имаат позитивно влијание врз вашето здравје, вели нутриционистот Јосип Решетар.
Ѓумбирот се смета за антиоксиданс и може да делува антиинфламаторно. И ова може да помогне да се одржи здрав имунолошки систем. Исто така, ѓумбирот помага во рамнотежата на нивото на гликоза во крвта, што за возврат поддржува одржлива енергија, го намалува чувството на замор и помага во општото расположение. Скоковите и падовите на гликозата во крвта може да имаат негативно влијание врз нивото на енергија во текот на денот. Лимонот и ѓумбирот во комбинација се корисни за правилно варење и добар метаболизам. Го зајакнуваат имунитетот, а сокот од овие две состојки најдобро се пие веднаш откако ќе се пробудите. Во 1 литар вода додадете 1 лимон, 200 гр рендан корен од ѓумбир и оставете го да отстои преку ноќ.
Можете да додадете мед, кајен пипер или малку куркума. Сепак, внимавајте на дозите.
– Иако се издвојува како зачин кој има многу позитивни својства, ѓумбирот сепак не е добар за пречесто користење, особено не секој ден. Ова особено се однесува на некои групи луѓе, оние кои имаат одредени здравствени проблеми, за кои употребата на ѓумбир може да биде контраиндицирана, особено ако се користи во тинктури или лекови во кои неговиот удел е високо концентриран – вели м-р Јосип Решетар,од советувалиште за исхрана Nutricionizam.hr.
– Секогаш е добро да проверите кај стручно лице дали има смисла да го пиете она што мислите дека би било добро, дали овие билки или препарати се безбедни за вас и дали можат да имаат позитивни ефекти врз вашето здравје. Ова се три прашања кои секогаш треба да се разјаснат пред да користите било какви билни препарати – вели нутриционистот.
Можете да направите подготовка и од ѓумбир, мед и лимон. Потребни ви се 300 гр мед, 3 лимони и додадете ѓумбир по желба. Отстранете ја кората од лимонот, исечете ја и извадете ги семките. Измијте го и исчистете го ѓумбирот, а потоа изрендајте го и исцедете што повеќе сок. По желба можете да ги оставите парчињата ѓумбир или да ги отстраните и да го користите само сокот. Сите состојки ставете ги во блендер, добро измешајте, а потоа смесата чувајте ја во тегла. Користете 1-2 лажици дневно, разредени во вода или самостојно.