Јадете ги во големи количини: Тиквичките го чуваат видот, срцето и цревата

popara26 мај, 20241min00
1714713751-vegetables-4318217_1920-1024x683

Оваа храна ја отвора својата сезона кон крајот на пролетта и почетокот на летото, кога најмногу се бере. Не само што зелените и жолтите тиквички се вкусни, достапни и разноврсни, туку нудат и многу нутритивни придобивки.

Се смета дека една порција сечкани тиквички (една чаша) има 21 калорија, 1,5 грама протеини, помалку од половина грам масти, 3,9 грама јаглени хидрати, вклучувајќи 1,24 грама влакна и околу 3,1 грама (природен) шеќер.

Тие се богати со антиоксиданси за поддршка на имунолошкиот систем

Тиквичките се богати со витамини А и Ц и голем број растителни соединенија, вклучувајќи полифеноли и каротеноиди, група растителни пигменти. Сите овие микронутриенти се антиоксиданси кои му помагаат на телото да го намали воспалението и да се бори против слободните радикали. Слободните радикали се нестабилни молекули кои, кога ќе им се дозволи да се акумулираат во големи количини во телото, може да доведат до речиси секоја хронична болест.

Тиквичките содржат важни хранливи материи за здравјето на очите

Кога станува збор за одржување на здрави очи и вид, тиквичките исто така можат да бидат корисни. Два каротеноиди кои се наоѓаат во тиквичките, лутеин и зеаксантин, се поврзани со подобрување на здравјето на очите, како и витаминот А.

Тие влијаат на холестеролот и крвниот притисок

Познато е дека тиквичките го поддржуваат здравјето на срцето, благодарение на содржината на влакна, калиум, магнезиум и витамин К. Во тиквичките ќе најдете пектин, еден вид растворливи влакна што се врзуваат за холестеролот во гастроинтестиналниот тракт, исфрлајќи го од телото. преку отпад, наместо да се апсорбира во крвта. Внесувањето влакна, исто така, може да придонесе за нормално ниво на крвен притисок, што е од суштинско значење за оптимално здравје на срцето. Во меѓувреме, калиумот и магнезиумот се електролити кои играат витална улога во нормалното чукање на срцето. И конечно, витаминот К е составен дел од здравото згрутчување на крвта, уште еден важен аспект на целокупното здравје на срцето.

Тие обезбедуваат влакна за здраво варење и микробиом на цревата

Растворливите влакна кои се наоѓаат во тиквичките се корисни за здрави цревни бактерии. Високиот процент на вода што се наоѓа во тиквичките ќе помогне во поддршката на варењето, ќе ја олесни апсорпцијата на хранливите материи и ќе спречи вообичаени проблеми како што е запек, пишува Real Simple, а пренесува krstarica.com.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma