Цимет ролните се вистинско уживање кое мами со мирисот и богатиот вкус на циметот во меко тесто кое се топи во устата.
Комбинацијата од цимет и шеќер создава совршен фил, додека крем сирењето или шеќерната глазура го даваат конечниот сјај и вкус на кој тешко може да се одолее.
Ви носиме класичен рецепт за домашни ролни со цимет кои ќе го исполнат вашиот дом со топлината и мирисот на празниците.
Состојки:
За тестото:
500 гр мазно брашно
1 пакет сув квасец
250 мл млако млеко
100 гр шеќер
80 гр путер, стопен
1 јајце
прстофат сол
За полнење:
150 гр кафеав шеќер
1-2 лажици цимет
60 гр путер, собна температура
За глазурата:
100 гр крем сирење
50 гр путер, собна температура
100 гр шеќер во прав
1 лажичка ванилин шеќер или екстракт од ванила
Подготовка:
1. Измешајте брашно и сол во голема чинија. Ако користите сув квасец, додадете го сега; ако користите свеж квасец, растворете го во топло млеко со лажичка шеќер и оставете го да се активира 5-10 минути.
2. Направете бунар во средината на брашното и истурете ги млекото, растопениот путер, шеќерот и јајцето. Замесете мазно и еластично тесто кое не се лепи за раце. По потреба додадете уште малку брашно. Оставете го тестото покриено на топло место околу 1 час или додека не се удвои во волумен.
3. Измешајте кафеав шеќер и цимет во сад. Расукајте го тестото на набрашнета површина во правоаголник со дебелина од околу 1 см. Премачкајте го со омекнат путер и рамномерно посипете со мешавина од шеќер и цимет.
4. Расукајте го тестото во тесен ролат. Исечете ги кифличките широки 2-3 см и ставете ги во подмачкан плех, оставајќи малку простор меѓу нив.
5.Оставете ги ролните да нараснат барем половина час додека ја загревате рерната на 180 степени.
6. Ролните печете ги 20-25 минути додека не поруменат. Внимавајте да не ги преварите за да останат меки.
7.Во сад измешајте крем сирење, путер, шеќер во прав и ванилин шеќер. По потреба додадете млеко за да добиете мазна глазура.
8.Топлата глазура прелијте ја врз врелите ролати со цимет и послужете ги топли или ладни.