Сте подготвиле џем од омиленото овошје, но неговата конзистенција е потенка отколку што очекувавте. Со неколку едноставни трикови, можете лесно да го поправите.
Ако сте страствен готвач кој прави џем дома, овие совети ќе ви помогнат да постигнете идеална конзистентност:
Чиа семиња
Чиа семето е природен згуснувач кој ја апсорбира влагата од овошното пире, постигнувајќи ја саканата конзистентност на џем без дополнителна топлина или шеќер.
Пченкарен скроб
Пченкарниот скроб е популарен згуснувач кој може да се користи во џемови, сосови, супи и глазури. Тоа е идеална опција за џем со намалена содржина на шеќер. Имајте предвид дека може да го направи џемот малку заматен. Пченкарниот скроб измешајте го со вода за да се добие кашеста маса, па додадете го во смесата со џем. Оставете да зоврие, па џемот брзо ќе се згусне.
Пектин
Комерцијалниот пектин е одличен за згуснување на џемовите направени од овошје со мала содржина на пектин, како што се џемовите од капини. Доаѓа во прав или течна форма. Ако користите пектин во прав, додадете го во овошен сок или пире пред загревање. Откако ќе зоврие џемот, додадете шеќер. Во случај на течен пектин, прво сварете го овошниот сок или пирето со шеќер, а потоа додадете го пектинот.
Желатин
Желатинот може да биде позахтевен за употреба, но е одличен начин да заштедите метеж. Најлесно е да го омекнете во топла вода и потоа да го додадете во џемот за време на готвењето.
Повторно сварете го
Ако вашиот џем е сè уште течен откако ќе се олади, повторно истурете го во тенџерето и оставете да зоврие. Гответе додека не забележите дека се намалува и згуснува.
Со примена на овие трикови, вашиот џем може да ја добие совршената конзистентност што ја сакате!