Недостатокот на витамин Б3 предизвикува замор, дигестивни проблеми, депресија, главоболки, нервоза, слаба концентрација, сенилност и несоница.
Витаминот Б3, како и другите Б витамини, е од суштинско значење за регулирање на шеќери, масти и протеини. Помага и за работата на дигестивниот тракт, здравјето на кожата, нервните клетки, крвните садови.
Витаминот Б3 се нарекува и ниацин или никотинска киселина. Бидејќи ниацинот е растворлив во вода, а секој вишок се излачува во урината, експертите забележуваат дека е многу важно да се внесе во организмот преку храната.
Ова се намирниците кои имаат најмногу витамин Б3:
- Пилешки црн дроб
Пилешкиот црн дроб не е вклучен во црвено или бело месо. Имено, месото од животински органи спаѓа во посебна категорија и се карактеризира со исклучително висока исхрана.
Бројни здравствени придобивки од внесот на пилешки црн дроб вклучуваат спречување на анемија, зголемување на плодноста и помагање во борбата против стресот, велат некои истражувања.
- Говедско месо
Говедското месо е многу здраво бидејќи е богато со хранливи материи. Богато е со витамини од Б-комплексот, особено Б12, Б6 и Б3, а благотворно делуваат на нервниот и кардиоваскуларниот систем.
Месото од животни кои пасат ги содржи минералите селен, цинк, калиум, фосфор, магнезиум и позитивен сооднос на масни киселини, како и витамини А и Е.
- Кикирики
Кикириките се богати со калиум, магнезиум, фосфор, калциум, бакар и натриум, минерали неопходни за организмот, бидејќи се составен дел од електролитите. Содржи железо и цинк, кои се дефицитарни во повеќето видови овошје. Од витамините, кикириките се богати со витамин Б3, фолна киселина и витамин Е.
- Авокадо
Авокадото е многу хранливо и содржи широк спектар на хранливи материи, вклучувајќи многу витамини и минерали. Само 100 грама авокадо содржи витамин К, витамин Ц, калиум, витамин Б5, Б6, Б3 и витамин Е, како и мали количини на магнезиум, манган, бакар, железо, цинк, фосфор, витамини А, Б1 и Б2.