Сварениот ориз,не треба да се чува во фрижидер повеќе од 24 часа.
Повеќето луѓе имаат навика сè што останало од ручекот да го остават во фрижидер и да го изедат следниот ден по загревањето или со додавање на нови состојки од старите, прават сосема нов ручек.Сепак, многу луѓе не знаат дека некои намирници стануваат токсични откако ќе се чуваат во фрижидер.
1. Излупен лук
Кога лукот ќе остане без кората, лесно ќе фати мувла, која никогаш не треба да заврши во вашето тело.
2. Кромид
Без разлика дали се работи за цела главица или сечкани парчиња, познато е дека кромидот ги собира сите бактерии од околината, што доаѓаат од многу народни лекови и верувања. Меѓутоа, кога тоа ќе се случи, кромидот станува токсичен за јадење.
3. Свеж ѓумбир
Слично на лукот, свежиот ѓумбир фаќа мувла кратко време откако ќе се чува во фрижидер, што не е добро за здравјето на луѓето.
4. Варен ориз
Верувале или не, оризот е една од најбрзо растечките намирници за мувла. Експертите не препорачуваат конзумирање на варен ориз откако ќе остане во фрижидер повеќе од 24 часа.