5 причини зошто е добро да се јаде рибизли

popara25 јуни, 20241min00
Рибизли

Црната рибизла има највисоки антиоксидантни вредности од овошјата.

Сè почести се тврдењата дека е најкорисно за телото да јаде сезонска храна. Кога станува збор за нашата клима, рибизлите се најслатки во моментов, а еве неколку причини зошто треба да ги вклучите во секојдневните оброци.

Црните рибизли се богати со витамин Ц и содржат околу 56 отсто од вашата дневна препорачана вредност во една порција, пишува  “Webmd.com”.

Црните рибизли се полни со антиоксиданси, вклучително и антоцијани. Антоцијаните им даваат на црните рибизли карактеристична темна боја и се борат со слободните радикали во телото, намалувајќи го оксидативниот стрес и оштетувањето на клетките.

Црните рибизли имаат една од највисоките антиоксидантни вредности за овошјето, што ги прави ефикасни во лекување или спречување на бројни здравствени проблеми.

Овие бобинки се богати со антиоксиданси, вклучително и витамин Ц, кој помага да се зајакне имунолошкиот систем, а со тоа му овозможува на телото поефикасно да се бори против инфекциите и вирусите.

1. Може да помогне да се намали воспалението
Црните рибизли се богати со омега-6 масна киселина наречена гама-линолеинска киселина. Ова соединение може да помогне да се намали воспалението, како и да се подобрат симптомите на воспалителни болести како што е ревматоидниот артритис. Некои студии исто така покажаа дека гама-линолеинската киселина помага да се намали болката и вкочанетоста во зглобовите кај луѓето со артритис.

2. Го штити здравјето на очите
Богатството на антоцијани во рубеолата може да помогне во лекувањето на глаукомот, една од водечките причини за слепило. Овој антиоксиданс го зголемува протокот на крв во очите и може да помогне да се забави прогресијата на глаукомот. Гама-линолеинска киселина, линолеинска киселина (се наоѓа во витамин Ц) и други антиоксиданси, исто така, можат да помогнат во подобрување на симптомите на суво око и замор на очите.

3. Намален ризик од срцеви заболувања
Вклучувањето на црни рибизли во вашата исхрана може да помогне да се подобри здравјето на срцето и да се намали ризикот од срцеви заболувања. Некои студии покажуваат дека маслото од семе од црна рибизла може да помогне да се подобри нивото на вкупниот холестерол и да се намалат триглицеридите во крвта.

4. Го подобрува здравјето на дигестивниот тракт
Црната рибизла содржи растворливи и нерастворливи влакна, кои се од витално значење за здраво варење. Додека растворливите влакна го забавуваат варењето, така што вашите црева можат да апсорбираат повеќе хранливи материи, нерастворливите влакна ги одржуваат работите да се движат низ дигестивниот систем. Исто така, помага да се спречи акумулацијата на токсините и да се намали ризикот од рак на дебелото црево.

5. Помага во контрола на нивото на шеќер во крвта
Црните рибизли имаат високо ниво на манган, кој е важен минерал кој помага да се контролира нивото на шеќер во крвта. Манганот може да помогне во правилното лачење на инсулин и може да помогне во рамнотежата на шеќерот во крвта кај луѓето со дијабетес тип 2.

Бидете умерени
Иако црните рибизли обезбедуваат многу есенцијални витамини, минерали и антиоксиданси, тие исто така може да го забават згрутчувањето на крвта кај некои луѓе. Ако земате средства за разредување на крвта, како што е аспирин, треба да разговарате со вашиот лекар пред да додадете црна рибизла во вашата исхрана.Црната рибизла може да го намали и крвниот притисок. Иако ова генерално се смета за здравствена придобивка, може да предизвика проблеми ако имате низок крвен притисок или земате лекови за крвен притисок. Нискиот крвен притисок може да доведе до вртоглавица, несвестица, забрзано дишење и заматен вид.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma