Лошиот здив може да биде последица на несоодветна орална хигиена, појава на кариес, одредени ендокрини заболувања, но и конзумирање на некои намирници и пијалоци.
Ако се грижите за оралната и забната хигиена, немате кариес или болести како што е дијабетесот, а сепак имате лош здив од време на време, тоа може да биде резултат на премногу пиење пијалоци со кофеин, конзумирање риба, млечни производи или одреден зеленчук. .
На листата на намирници и пијалоци кои влијаат на лошиот здив има шест „главни виновници“.
1. Кафе
Напитоците со кофеин можат да предизвикаат лош здив, бидејќи содржат сулфурни и кисели соединенија.
Исто така, кафето може да го намали производството на плунка, која е потребна за чистење на усната шуплина. Конечно, кафето може да предизвика сува уста, што ги зголемува шансите за лош здив.
Доколку не можете да се откажете од кафето и другите пијалоци кои содржат кофеин, стоматолозите советуваат истовремено да пиете поголеми количини обична вода.
капучино, кафе
2. Лук
И лукот и кромидот се исклучително здрави, но немаат многу пријатен мирис. Сите видови кромид, исто како и пијалоците со кофеин, содржат сулфурни соединенија кои можат да резултираат со лош здив. Овој проблем не може да се избегне дури и ако само голтнете парчиња кромид.
Стоматолозите предлагаат да ги четкате забите темелно и да џвакате гранче свеж магдонос веднаш по оброкот кој содржи кромид. Имено, ова зачинето растение изобилува со есенцијални масла со пријатен мирис кој ќе ги елиминира непријатните миризливи ноти кои ги остава кромидот.
3. Млечни производи
Сирењето, млекото, па дури и сладоледот може да бидат виновници за лошиот здив. Експертите објаснуваат дека тоа е последица на реакцијата на природните бактерии кои „живеат“ во нашиот јазик, а кои се хранат со аминокиселините од млекото и млечните производи.
Решението е повторно темелно миење на забите по конзумирање млечни производи и внесување на поголема количина обична вода.
4. Алкохол
Мамурлакот не е единствениот проблем што може да се појави после „среќна ноќ“. Консумацијата на алкохол е придружена со дехидрација, што автоматски значи помало производство на плунка. Стоматолозите велат дека пиењето алкохол може да доведе до сува уста, што го поттикнува развојот на бактерии, а со тоа и лош здив како последица.
Решението е исто како и при конзумирање на пијалоци со кофеин – вода. Пијте го додека консумирате алкохол, но и кога ќе завршите со „дружењето со чаша“. Колку повеќе обична вода, толку подобро.
5. Зачини
Иако им даваат подобар вкус на јадењата, зачините можат да бидат виновници за лошиот здив. На врвот на листата на зачини кои се непријател на пријатниот здив е карито – комбинација од куркума, ким, коријандер и ѓумбир.
Стоматолозите предлагаат наместо кари, јадењето да го зачинете со зачин или со свежи листови од јаглика.
6. Риба
Вистина е дека и рибата е многу здрава, но, од друга страна, може да влијае на појавата на лош здив. На листата на „најголеми виновници“ се наоѓаат туната и лососот, кои содржат поголеми количини на триметиламин оксид.
Стоматолозите потсетуваат дека од примарно значење е одржувањето на денталната и оралната хигиена. Покрај конецот и електричните четкички за заби кои имаат моќ да стигнат до недостапни места каде што може да се чува храната, може да биде корисно и миењето на устата.
Конечно, треба да се грижиме за хидратација на организмот со обична вода, која, потсетуваат стоматолозите, е клучна за многу метаболички процеси.