Пробајте ја оваа едноставна торта со лимон и јогурт и уживајте во ужина што ќе ја паметите засекогаш…
Состојки:
500гр брашно
1 ќесичка прашок за пециво
Малку сол
125гр путер
250гр шеќер
200мл грчки јорурт
3 јајца
Кора од 1 лимон
Сок од 1 лимон
Арома од ванила
За прелив:
50гр шеќер во прав
2 лажици лимонов сок
Малку вода
Подготовка:
Изматете го путерот со шеќер и мед за да добиете кремаста смеса. Додадете јогурт, јајца и арома од ванила. Додадете рендана кора од лимон и сок и измешајте добро. Измешајте ги сите суви состојки одделно, а потоа додадете во смесата со путер. Кога ќе направите фина хомогена крема, истурете ја во плех или тава за леб. Печете на 180 степени околу 45 минути, а потоа кога кората ќе добие златна боја, извадете да се излади. Дотогаш, изматете ги шеќерот и лимонот. Додадете вода додека не добиете кремаста глазура. Истурете ја глазурата врз тортата и послужете со кафе или чај.
Уживајте!