Подготовката на совршена шолја турско кафе е тешка задача. И тука доаѓа до израз вниманието на деталите, бидејќи токму нијансите ја прават разликата помеѓу просечното турско кафе и совршеното.
Проблемот е што многу љубители на кафе ја прават истата грешка секој ден – додаваат мелено кафе во свежо зовриена вода. Турските експерти за кафе предупредуваат дека оваа практика ги уништува скапоцените ароми на кафето и го предизвикува тој непријатен, горчлив вкус.
Постои едноставно решение кое може драматично да го подобри квалитетот на вашата омилена шолја кафе.
Идеалната температура на водата за подготовка на кафе е помеѓу 90 и 96 степени. Кога водата ќе зоврие, нејзината температура е околу 100 степени, што е превисоко за оптимална екстракција на кафе.
Премногу топла вода буквално го „пржи“ кафето и ги уништува тие фини ароми, а притоа ослободува премногу горчина. Ова е причината поради која многумина мислат дека кафето мора да е горко, што всушност е далеку од вистината.
Откако водата ќе зоврие, потребно е да се почека околу 30 секунди пред да се додаде кафето. Овој краток период овозможува водата да се олади до идеалната температура за екстракција, додека задржува доволно топлина за оптимално ослободување на аромата.
Исто така, квалитетот на водата значително влијае на вкусот на кафето. Бидејќи составот на водата варира од место до место, експертите препорачуваат употреба на филтри за прочистување. Водата со бигор може да резултира со горчлив вкус, како и таложење бигор во машините за кафе.