Зачини кои поттикнуваат подобра меморија: Не се скапи, сигурно веќе ги имате дома

popara12 јули, 20251min00
676 (8)

Ако често не можете да се сетите каде сте го оставиле мобилниот телефон, клучевите од станот или дали сте ја исклучиле пеглата, можете да вклучите зачини во вашата исхрана кои промовираат подобра меморија.
Ако ви е утеха, не сте единствените што страдаат од вакви работи. Брзиот начин на живот, стресот и возраста имаат негативно влијание врз меморијата, велат експертите.

Ако имате вакви проблеми, не очајувајте. Секогаш постои тренинг на мозокот, како што се решавање крстозборки и загатки за мозокот, читање и одредена храна. Можете да го спречите заборавот со вклучување зачини во вашата исхрана кои ќе ја подобрат меморијата. Тие се богати со антиоксиданси кои имаат позитивен ефект врз функционирањето на мозочните вијуги – објаснуваат експертите.

Покрај тоа што го развиваат мозокот, зачините не се скапи и можете да ги додадете во речиси секое јадење.

Цимет

Покрај тоа што го зголемува протокот на кислород до мозокот, циметот го намалува нивото на шеќер во крвта. Овој зачин е богат со витамин Б, кој го подобрува функционирањето на мозочните клетки. Студиите покажаа дека луѓето кои мирисале цимет имале подобри резултати на тестовите за концентрација, меморија и брзина на ментална реакција. Идеален е за печење, но се повеќе се користи и како додаток во кафето.

Босилек

Го елиминира менталниот замор, ја подобрува концентрацијата и меморијата и ги брише негативните ефекти од стресот. Го намалува ризикот од ослабен имунитет, а со тоа и когнитивни проблеми. Можете да користите свеж босилек во разни салати.

Жалфија

Овој зачин, како и циметот, ја подобрува меморијата и концентрацијата, особено кај постарите лица. Жалфијата го спречува исчезнувањето на ацетилхолинот – супстанца која е важна за меморијата и вниманието. Користете ја за подготовка на чај, но и како зачин додека печете месо на скара.

Ѓумбир

Овој зачин драстично ги намалува воспалителните процеси во телото што можат да ја намалат способноста на мозокот да обработува информации. Ѓумбирот ја подобрува функцијата на мозокот и го забавува стареењето. Тајландска студија на жени на возраст од 50 до 60 години кои редовно земале ѓумбир во текот на шест месеци потврди дека нивните когнитивни функции и меморија значително се подобриле. Идеален е како зачин во многу пијалоци, но и во јадења.