Просото е зрно кое не содржи глутен, што го прави погодно за луѓе кои ја избегнуваат оваа супстанца, а редовното консумирање на ова зрно има бројни здравствени придобивки. Најчесто се одгледува во Индија, Нигерија и многу африкански земји, поради што се смета за античко жито.
Една чаша варено просо содржи 207 калории, 41 грам јаглени хидрати, шест грама протеини и 1,7 грама масти. Оваа житарка има висока содржина на калциум, највисока во споредба со сите други житарки. Според тоа, просото се смета за корисно за здравјето на коските, крвните садови и правилната функција на нервите.
Покрај тоа, поради присуството на влакна и не-скробни полисахариди, просото е корисно за контролирање на нивото на шеќер во крвта, што го прави соодветна храна за луѓето со дијабетес.
Исто така, оваа храна е корисна за бубрезите и може да помогне да се спречи создавањето на надбубрежните камења или песок. Покрај тоа, просото може да придонесе за намалување на нивото на холестерол, што го прави корисен за здравјето на срцето.
Оваа храна е соодветен избор за луѓето кои сакаат да одржуваат здраво тело и да ја контролираат својата тежина, особено ако сакаат да вклучат храна без глутен во нивната исхрана.