Овие намирници го подобруваат здравјето на вашата цревна флора: Вклучете ги во вашата секојдневна исхрана

popara22 април, 20251min00
b_250422013

Цревата играат важна улога за здравјето на целиот организам бидејќи влијаат на имунитетот, варењето, расположението и новата енергија, а одредена храна може да го подобри здравјето на цревата.

Имено, се поголем број нутриционисти и лекари ја нагласуваат важноста на урамнотежена цревна флора и начините на кои таа може да се поддржи преку исхраната.

Одредени намирници се издвојуваат бидејќи помагаат во обновувањето на корисни бактерии, го намалуваат воспалението и ја подобруваат апсорпцијата на хранливи материи. Меѓу корисните намирници се издвојува авокадото, бидејќи содржи многу здрави масти и диетални влакна кои ја поддржуваат функцијата на цревата и го поттикнуваат растот на корисни бактерии.

Со редовно консумирање на авокадо, можете да ја подобрите апсорпцијата на хранливи материи, да ги намалите воспалителните процеси и да придонесете за чувство на ситост без оптоварување на дигестивниот систем.

Покрај авокадото, киселата зелка е една од намирниците богати со пробиотици, кои се корисни бактерии кои го подобруваат здравјето на цревната флора. Покрај тоа што придонесува за подобро варење, неговото внесување може да помогне да се намали воспалението и да се зајакне отпорноста на телото. Во мали количини како прилог со оброк, киселата зелка дава корисна поддршка за дигестивниот систем.

Исто така, грчкиот јогурт може да помогне во одржувањето на здрава рамнотежа на бактериите во цревата. Кога се консумира без додаден шеќер, овој јогурт станува идеален извор на пробиотици, а истовремено ја обезбедува и потребната доза на протеини.

Дополнително, бобинките, особено боровинките, се богати со антиоксиданси и соединенија кои имаат антиинфламаторно дејство, но и го стимулираат растот на корисни бактерии во цревата. Вклучувањето на грст боровинки во секојдневната исхрана може позитивно да влијае на рамнотежата на микробиотата, а во исто време да уживате во нивниот посебен вкус.