БРЗИ СОЛЕНИ МАФИНИ СО ШУНКА: Подготовката трае само 30 минути, а комплиментите ќе се нижат

popara2 јуни, 20251min00
676

Солените мафини со шунка се идеален избор за брз појадок, ужина или како придружна ужина со чаша од вашиот омилен пијалок. Комбинацијата од нежно тесто, сочна шунка и стопено сирење ги прави неодоливи за сите генерации.

Рецептот е краток, подготовката едноставна, а резултатот – меки и вкусни мафини кои носат насмевка на секој залак. Прочитајте подолу како лесно да ги направите дома и да ги освоите вашето семејство и пријатели.

Состојки за солени мафини:

250 г брашно
1 прашок за пециво
2 јајца
150 мл млеко
100 мл масло
150 г шунка, исечена на коцки
100 г рендано сирење (на пр. сирење или трапист)
Сол и бибер по вкус

Подготовка на солени мафини:

Загрејте ја рерната на 180 степени и подгответе калап за мафини, обложете го со хартиени корпички или намачкајте го со масло. Во голем сад, измешајте го брашното и прашокот за пециво. Додадете малку сол и бибер.

Во друг сад, изматете ги јајцата со млекото и маслото. Истурете ги течните состојки во брашното и брзо измешајте за да се соединат, но не премногу за да стане тврда смесата.

Додајте ја шунката, ренданото сирење и зачините. Нежно мешајте за да се распоредат рамномерно. Наполнете го калапот за мафини со лажица додека не се наполни 3/4 од него.

Печете околу 20-25 минути, додека мафините не добијат златно-кафеава боја и чепкалка за заби забодена во центарот не излезе чиста. Извадете ги мафините од рерна и оставете ги малку да се изладат пред сервирање.