Солените мафини со шунка се идеален избор за брз појадок, ужина или како придружна ужина со чаша од вашиот омилен пијалок. Комбинацијата од нежно тесто, сочна шунка и стопено сирење ги прави неодоливи за сите генерации.
Рецептот е краток, подготовката едноставна, а резултатот – меки и вкусни мафини кои носат насмевка на секој залак. Прочитајте подолу како лесно да ги направите дома и да ги освоите вашето семејство и пријатели.
Состојки за солени мафини:
250 г брашно
1 прашок за пециво
2 јајца
150 мл млеко
100 мл масло
150 г шунка, исечена на коцки
100 г рендано сирење (на пр. сирење или трапист)
Сол и бибер по вкус
Подготовка на солени мафини:
Загрејте ја рерната на 180 степени и подгответе калап за мафини, обложете го со хартиени корпички или намачкајте го со масло. Во голем сад, измешајте го брашното и прашокот за пециво. Додадете малку сол и бибер.
Во друг сад, изматете ги јајцата со млекото и маслото. Истурете ги течните состојки во брашното и брзо измешајте за да се соединат, но не премногу за да стане тврда смесата.
Додајте ја шунката, ренданото сирење и зачините. Нежно мешајте за да се распоредат рамномерно. Наполнете го калапот за мафини со лажица додека не се наполни 3/4 од него.
Печете околу 20-25 минути, додека мафините не добијат златно-кафеава боја и чепкалка за заби забодена во центарот не излезе чиста. Извадете ги мафините од рерна и оставете ги малку да се изладат пред сервирање.