Велигден е врвот на сезоната на јајца и период кога често преценуваме колку јајца навистина можеме и ќе јадеме.
Шокирањето варени јајца со ладна вода е вообичаена практика во кујните. Но, она што многу луѓе не го знаат е дека овој процес значително влијае на рокот на траење на тврдо варените јајца. Затоа, ако на овој начин подготвувате јајце, не дозволувајте да ве плаши.
Не ги плакнете јајцата по готвењето
Кога јајцата се ладат под ладна вода, брзата промена на температурата предизвикува мали пукнатини во лушпата, според Центарот за советување потрошувачи. Во исто време, внатрешноста на јајцето се собира и „вшмукува“ вода од чешма која содржи можни микроорганизми.
Овие микроби може да предизвикаат тврдо варените јајца кои биле ставени во фрижидер да се расипуваат многу побрзо од оние кои не биле чувани во фрижидер, објаснуваат од центарот за советување потрошувачи.
Ако подготвувате варени јајца за Велигден или за пикник, не ги шокирајте. Доколку купувате тврдо варени јајца со видливо оштетување на лушпата, се препорачува да ги јадете што е можно поскоро, пишува Феникс.
Рокот на траење е значително намален
Особено кај домашните фарбани велигденски јајца, важно е да не ги шокирате по тврдо варење. Шарените јајца често се чуваат долго време. Доколку не се проверат, тие ќе траат до четири недели на два до шест степени Целзиусови, според советите на Центарот за советување потрошувачи. Сепак, јајцата во фрижидер треба да се конзумираат во рок од две недели.
Спротивно на популарното верување, изладеното јајце не е полесно да се лупи. Способноста за лупење повеќе зависи од староста на јајцето, пренесува Öko-Test. Колку е постаро јајцето, толку полесно е да се скрши лушпата.
Дали јајцата треба да се чуваат во фрижидер или не?
Според информациите од Центарот за советување потрошувачи, дефинитивно е препорачливо меко варените јајца да се чуваат во фрижидер. Причина: Поради наглото ладење, температурата на лушпата брзо паѓа под 70 степени, што го запира процесот на готвење во јајцето.
Ова го спречува јајцето дополнително да се готви и да стане премногу тврдо – се одржува саканата мека конзистентност. За да го сварите совршеното јајце, помага и температурниот трик.
Одлуката дали јајцата треба да се чуваат во фрижидер на крајот зависи од целта. Доколку сакате веднаш да јадете меко варени јајца, се препорачува да ги ставите во фрижидер за да постигнете совршена конзистентност.
Тврдо варените јајца кои се чуваат долго време не треба да се шокираат за да не им се намали рокот на траење.