Д-р Саураб Сети често споделува здравствени совети на неговиот профил на TikTok.
Гастроентеролог кој своето знаење го стекнал на Харвард откри кои три „опасни“ намирници никогаш не ги јаде поради нивното влијание врз цревата.
Видеото стана вирално, а тој го нарече „Трите најопасни намирници што ги избегнувам како гастроентеролог“, пренесува SurreyLive.
„Прво, ултра-обработената храна е богата со конзерванси, адитиви и нездрави масти кои можат да го нарушат цревниот микробиом. Второ, пржена храна. Тешко се вари и може да го забави дигестивниот процес, што доведува до надуеност, гасови или рефлукс на киселина. За повремено пржење користете масла како рафинирано маслиново масло, масло од авокадо или кокосово масло“, објасни Сети.
На трето место се газираните и диеталните безалкохолни пијалоци.
„Диететските безалкохолни пијалоци содржат вештачки засладувачи како што е аспартамот, кој може негативно да влијае на микробиомот на цревата, како што покажа моето клиничко искуство“, вели докторот.
@doctorsethimd 3 Worst Foods for the Gut I Avoid as a Gastroenterologist ❌ Dr Sethi #medical
Зошто е важно да се избегнуваат овие намирници?
Британската фондација за срце забележува дека ултра-обработената храна обично е полна со заситени масти, сол и шеќер, што значи дека нејзиното консумирање може да го намали просторот во нашата исхрана за поздрави опции.
Покрај тоа, расте верувањето дека адитивите кои се наоѓаат во оваа храна може да доведат до негативни здравствени исходи. Начинот на кој ја обработуваме храната може значително да влијае на тоа како нашето тело реагира на неа.
Истражувањата покажаа дека конзумирањето целосна храна, како што се јаткастите плодови, му овозможува на телото да апсорбира помалку маснотии отколку кога таа храна се меле и се ослободува од маслото.
Друга нова теорија сугерира дека исхраната богата со ултра-обработена храна може негативно да влијае на здравјето на нашите црева.
Сепак, потребни се повеќе истражувања за да се разберат точните здравствени импликации на ултра-обработената храна.
Healthline известува дека консумирањето храна пржена во испарливо масло може да доведе до неколку негативни здравствени ефекти. Редовното консумирање на таква храна може да го зголеми ризикот од развој на болести како што се дијабетес, срцеви заболувања и дебелина.