Го уништивте ручекот со тестенини? Дознајте дали ги правите овие почетнички грешки при нивно подготвување

popara7 јануари, 20251min00
1707639755-spaghetti-569067_1920-750x500

Одредени почетнички грешки при готвењето на тестенините може да влијаат на исходот на вашето јадење. Дознајте како да ги поправите и направете го секое јадење со тестенини уште подобро од порано.

Не ја солите водата за тестенините

Ако готвите тестенини во несолена вода, тоа може да го уништи вкусот на готовиот сад. Со додавање сол зачинете ја и водата и самите тестенини. Солта, исто така, помага да се спречи тестенините да станат лигави или скробни. Додавањето сол, исто така, помага да се подобри вкусот додека подоцна додавате сос, зеленчук и други состојки.

Тестенините ги ставате во ладна вода

Ако веднаш ги додадете тестенините во ладна вода, драстично го зголемувате времето на готвење. Запомнете, на сувите тестенини им требаат околу седум до осум минути за да се зготват откако водата ќе зоврие. Ако го додадете порано, ќе биде потребно подолго време за да зоврие водата и сепак ќе треба да почекате тестенините да ја достигнат совршената ал денте текстура.

Ги плакнете сварените тестенини

Ако има сериозно кривично дело против тестенините, тоа е плакнење откако ќе се сварат.

Кога ги плакнете тестенините во мијалникот, ги измивате сиот скроб и зачини (или сол) што се појавиле додека се вареле. Скробот е клучен бидејќи му помага на сосот да се згусне, а солта е неопходна за подобрување на вкусот.

Ја фрлате водата во која се варени тестенините

Ако правите сос, скробот и солта во водата од преостанатите тестенини можат да помогнат да се згусне, да се подобри нејзиниот вкус и да се добие помазна конзистентност, пишува Clean Eating.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag