Дали КЕФИРОТ е добар сојузник во губењето на вишокот килограми?

popara26 април, 20251min00
b_250426063

Кефирот е направен од ферментирано млеко и е полн со пробиотици, витамини и минерали кои не само што го поддржуваат здравјето на цревата, туку помагаат и при контрола на тежината.

Кефирот е ферментиран млечен производ кој традиционално се прави од кравјо, козјо или овчо млеко. Овој пијалок се подложува на ферментација со помош на зрна кефир, кои се комбинација од бактерии и квасец.

Овој процес на ферментација резултира со малку кисел пијалок со бројни здравствени придобивки.

Една од главните причини зошто кефирот се издвојува во арената за слабеење е неговата висока содржина на пробиотици. Пробиотиците се корисни бактерии кои ги колонизираат цревата и играат клучна улога во варењето, имунолошката функција и контролата на тежината.

Составот на цревниот микробиом може да влијае на метаболизмот и регулацијата на апетитот, правејќи ги пробиотиците вреден сојузник на патот кон губење на вишокот килограми.

Неколку студии ја истражуваа врската помеѓу потрошувачката на кефир и губењето на тежината, со ветувачки резултати. Студиите кај жени покажаа дека редовното внесување на кефир доведе до намалување на телесната тежина, индексот на телесна маса (БМИ) и обемот на половината кај лицата со прекумерна тежина.

Кога кефирот се додава во оброците кои вообичаено би го зголемиле шеќерот во крвта, се покажало дека спречува какво било зголемување на апетитот и внесот на храна нормално.

Се верува дека пробиотиците во кефирот го зголемуваат чувството на ситост, го намалуваат воспалението и ја подобруваат метаболичката функција, што на крајот придонесува за губење на тежината.

Понатаму, хранливиот профил на кефирот придонесува за неговите способности за слабеење. Богат е со протеини, што може да помогне да се зголеми чувството на ситост и да се спречи прејадување. Покрај тоа, кефирот содржи калциум, минерал кој е поврзан со метаболизмот на мастите и може да помогне во губењето маснотии.

Поважно е дека традиционалниот кефир во овие студии се покажа дека води до губење на тежината. Сепак, не е пронајдена никаква корист од конзумирањето комерцијален кефир – каков што може да се најде на полицата во вашиот локален супермаркет.