Урдата содржи протеини и разни витамини и минерали, а нутриционистите истакнуваат дека секојдневното консумирање може да придонесе за здравјето на коските, зачувување на мускулната маса, губење на тежината, како и за здравјето на цревата.
Истражувањата покажуваат дека на глобално ниво, се предвидува дека потрошувачката на урда ќе има сложена годишна стапка на раст од речиси 6 проценти до 2030 година.
Сепак, дали урдата ја задржува својата хранлива вредност? И дали треба да се јаде секој ден?
Една од најпопуларните нутритивни карактеристики на урдата е нејзината содржина на протеини. Имајќи предвид дека порција од 1 шолја содржи речиси 24 грама протеини, има причина зошто стана позната. Истражувањата покажуваат дека протеинот не само што може да помогне во зачувување на чистата мускулна маса, туку може да помогне и при губење на тежината и одржување на тежината.
Исто така, на протеините им е потребно подолго време за варење. Значи, ако уживате во урда на вашата салата, веројатно ќе се чувствувате посити откако ќе ја јадете.
Го поддржува здравјето на коските
Урдата обезбедува важни хранливи материи како калциум и фосфор, кои играат клучна улога за здравјето на коските. Содржината на протеини, калциум, фосфор и витамин Б12 го прави урдата одлична храна за мускулите, здравјето на коските и чувството на ситост, што помага при глад помеѓу оброците.
Покрај тоа што е најзастапениот минерал во телото, калциумот е неопходен и за градење на структурата на коските и забите. Фосфорот е тука со него, поддржува здрави коски и заби, но исто така игра улога во производството на енергија и хемиските процеси во телото.
Мета-анализата која ги истражува здравствените придобивки од сирењето, вклучително и урдата, покажа намален ризик од фрактури кај луѓето кои редовно го вклучуваат сирењето во нивната исхрана.
Може да го поддржи балансот на шеќерот во крвта
На протеинската храна им треба подолго време за варење од едноставните јаглехидрати, па дури и ако уживате во урда како самостојна закуска, на вашето тело му обезбедувате сериозни придобивки од шеќерот во крвта. Резултатите од една студија го поддржуваат тоа, истакнувајќи дека протеинот не само што ја забавува стапката на празнење на желудникот, туку ги активира и инкретините, хормони кои се ослободуваат после јадење, а кои влијаат на инсулинот и помагаат во регулирањето на нивото на шеќер во крвта.
Иако сè уште не е познато дали конзумирањето урда конкретно може да помогне да се намали ризикот од развој на дијабетес тип 2, секако не може да му наштети да додадете свесен дел од оваа храна богата со протеини во урамнотежена исхрана.
Може да го подобри здравјето на цревата
Кога мислите на млечни производи и здравјето на цревата, јогуртот или кефирот се веројатно првите работи што ви паѓаат на ум. Но, урдата може да обезбеди и сериозни придобивки за здравјето на цревата. Истражувањата покажуваат дека пробиотиците од фамилијата Lactobacillus, кои се наоѓаат во млечните производи, се особено важни за цревниот микробиом. Овие здрави цревни бактерии помагаат во одржувањето на цревната бариера и го поддржуваат нашиот имунолошки одговор.