Овој мус од малина е совршен летен десерт кој се прави брзо и има вкус како да сте го нарачале од ресторан.
Состојки:
150 г свежи или замрзнати малини
40 г пастеризирани белки
По желба: малку мед, агаве сируп или шеќер (доколку малините не се доволно слатки)
Подготовка:
Мусот од малини е совршен освежителен летен десерт. Подготовката е едноставна, не бара готвење, а резултатот е десерт кој изгледа прекрасно во чаша. Без разлика дали го послужувате по ручек или како лесен летен десерт – сите ќе го обожаваат.
За дополнителен ефект, посипете го мусот со рендано чоколадо, ливчиња од бадем или додадете лажица грчки јогурт при сервирање.
Ако користите замрзнати малини, оставете ги целосно да се одмрзнат и процедете го вишокот течност. Блендирајте ги малините во блендер или со рачен блендер додека не добиете мазна смеса. По желба, можете да ја процедите низ цедалка за да ги отстраните семките.
Во друг сад, матете ги пастеризираните белки додека не добиете цврст снег. Внимателно соединете го снегот од белки со малините, мешајќи со шпатула со лесни движења за мусот да остане воздушест.
Поделете го мусот во чаши или чинии и оставете го во фрижидер најмалку 1 час да се стегне и да се олади.