Еве како да ги искористите замрзнатите вишни: ПОСНА „ЛЕЊА ПИТА“како совршена замена за класичната пита со јаболка

popara16 март, 20251min00
Screenshot_13

За разлика од класичната „лења пита“ со јаболка, која е мека и сочна, оваа верзија со вишни има блага киселост и совршен баланс на вкусови, а исто така не содржи млечни производи или јајца.

 

 

 

Состојки

 

Фил

 

  • 600 гр замрзнати вишни
  • 2 кесички ванилин шеќер
  • 1 лажица шеќер
  • 50 мл вода
  • 2 лажици густин
  • 3 супени лажици вода

 

Тесто

 

  • 250 мл газирана минерална вода
  • 150 мл масло
  • 5,5 чаши брашно
  • 1 чаша шеќер
  • 1 лажица згуснувач
  • 2 кесички ванилин шеќер
  • 1/2 кесичка прашок за пециво
  • Кора од еден лимон
  • Сок од половина лимон

 

ПОДГОТОВКА: