Еве како да ги искористите лушпите од бел лук наместо да ги фрлате

popara27 јуни, 20251min00
b_250627032

Иако најчесто се фрла во домаќинствата, лушпите од лук кријат бројни здравствени придобивки што не треба да се игнорираат.

Оваа тенка мембрана е богата со вредни растителни соединенија, антиоксиданси и влакна, поради што има корисен ефект врз целото тело.

Особено е богата со фенилпропаноиди, супстанции кои имаат антиоксидантни и имунолошки ефекти. Исто така, се поврзува со антиканцерогени својства. Покрај тоа, лушпата содржи специфични флавоноли кои можат да помогнат во намалувањето на крвниот притисок и заштитата на крвните садови од затнување. Влакната присутни во лушпата дополнително помагаат во варењето и помагаат во регулирањето на нивото на холестерол.

Важно е да се нагласи дека се препорачуваат органски одгледувани лушпи од лук за употреба, со цел да се избегне внесувањето штетни пестициди.

Лесен начин да се искористат здравствените придобивки од лушпите од лук е да се додадат во супа. За време на готвењето, додадете мала количина – од една лажичка до една шака, во зависност од посакуваниот интензитет на вкус. По готвењето, лушпите може да се отстранат при процедување на супата.

Освен што е додаток на други јадења, лушпата може да се подготви и како независна супа. Доволно е да се готви 10 до 15 минути откако водата ќе зоврие. Добиената течност може да се користи како основа за готвење ориз, како додаток на сосови или може да се консумира како лесна супа со додавање на тестенини.