Лекарот нагласи на што треба да внимавате кога го користите овој уред.
Во последниве години, фритезата на воздух стана незаменлив дел од речиси секоја кујна. Ова не треба да биде изненадување за никого, имајќи предвид дека овие уникатни уреди ни овозможуваат да го подготвиме речиси секое јадење без вишок масло и маснотии, а истовремено да го скратиме времето за готвење, што е многу важно за повеќето вработени денес.
Плус, овие фритези се поевтини од рерна или микробранова печка, па можете да готвите колку сакате и што сакате без да потрошите цело богатство, пишува UNILAD.
Судејќи според искуствата на корисниците на социјалните мрежи, фритезерите се толку практични што некои луѓе ги носат со себе на одмор и ги користат за подготвување празнични оброци, како што е божиќниот ручек.
Во секој случај, овој разновиден уред е добредојден додаток за секој дом.
Сепак, нивната употреба може да има штетни последици по здравјето.
Фризерите работат со брзо циркулирање на топлина за да се готви храна. Така, без масло или пржење, сепак добиваме крцкав, печен помфрит и други деликатеси. Токму затоа јадењата подготвени во пржење на топол воздух често се сметаат за многу поздрава алтернатива.
Но, доколку фритезата не се користи правилно, вака подготвените оброци може да претставуваат ризик по здравјето, смета британскиот општ лекар д-р Каран Рајан.
Тој на социјалните мрежи објасни зошто е важно правилно да се одржуваат и чистат фритезите. Зборувајќи со своите следбеници на TikTok, д-р Рајан откри дека внатрешноста на овој уред е обложена со супстанции познати како полифлуорирани алкилни супстанции (PFAS). Станува збор за група хемикалии кои се користат во пакување храна, козметика, нелепливи садови и теписи, пренесува Вечерњи лист.
Според Американското здружение за рак, PFAS може да претставува ризик по здравјето бидејќи тешко се разложува и може долго време да остане во околината и човечкото тело.
Истражувањата кај лабораториски животни покажаа дека изложеноста на PFOA може да го зголеми ризикот од одредени тумори, вклучувајќи тумори на црниот дроб, тестисите, дојката и панкреасот.
Други студии укажуваат на можна поврзаност со ракот на простата, мочниот меур, дојката и јајниците.
Сепак, не сите студии покажаа такви резултати и потребни се повеќе истражувања за да се потврдат овие наоди“, објаснуваат експертите.
Д-р Каран нагласи дека проблемот е присутен само ако фритезата е оштетена.
„Ако навистина сте загрижени за нелепливата обвивка, можете да користите керамичка или нерѓосувачки челик пржење, додаде тој, за да избегнете гребење на внатрешноста на пржењето за време на готвењето и чистењето за да го намалите ризикот од оштетување на облогата и снегулки да завршат во вашата храна“, додаде тој.