Замената на билно млеко со кравјо би можело скапо да ве чини – не само парично

popara2 јануари, 20251min00
Different,Types,Of,Non-dairy,Milk

Алтернативните млека од растително потекло, направени од бадеми, соја, овес и ориз, никогаш не биле попопуларни.

Сепак, една нова студија покажува дека преминувањето од животинско на млеко од растително потекло не носи само економски, туку и нутритивни трошоци.

Италијански и дански истражувачи од Универзитетот во Бреша и Универзитетот во Копенхаген спроведоа студија за да ги испитаат ефектите на ултрапастеризацијата врз хранливата вредност и квалитетот на десет различни млека од растителна основа во споредба со два вида животинско млеко.

Ултрапастеризацијата вклучува загревање на течната храна на повеќе од 140 Целзиусови степени за неколку секунди за да се стерилизира содржината и да се продолжи рокот на траење. Сепак, овој процес може да предизвика хемиски промени кои влијаат на хранливата вредност на производот.

Растителните млека веќе содржат значително помалку протеини во споредба со кравјото. „А кога тој протеин, кој е во мали количини, ќе се загрее, тој дополнително се менува“, објаснува Маријане Нисен Лунд од Универзитетот во Копенхаген.

Ова доведува до намалување на есенцијалните амино киселини, кои се од клучно значење за човечкото тело.

„Иако хранливата содржина на билните пијалоци може да варира, повеќето се со релативно ниска содржина на хранливи материи“, додава Лунд.

Растителните млека бараат значителна обработка за да се трансформираат растителните состојки во производ сличен на млеко. Тим на научници ги истражуваше производите од реакцијата на Maillard, именувана по францускиот биохемичар Луј Камил Меилар.

Во 1912 година, тој откри како амино киселините и шеќерите реагираат на високи температури, создавајќи сложени хемиски реакции. Производите формирани од оваа реакција може да ја намалат хранливата вредност, одземајќи ги клучните амино киселини.

Млекото од соја е единствениот растителен пијалок кој содржи повеќе протеини од кравјото млеко, но дури и има помалку протеини од повеќето други алтернативи од растително потекло. Покрај тоа, кравјото млеко содржи повеќе амино киселини од повеќето растителни млека.

Научниците, исто така, открија дека некои млека од растително потекло содржат одредени супстанции загрижувачки, иако во многу мали количини. Меѓу овие соединенија се канцерогените акриламид и реактивниот хидроксиметилфурфурал.

„Бевме изненадени кога откривме присуство на акриламид, бидејќи тој најчесто не се наоѓа во течните производи. „Можен извор се печените бадеми кои се користат во еден од тестираните производи“, вели Лунд, пренесува РТС.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag