Јајцата се сметаат за деликатна храна која брзо се расипува, па затоа треба да се постапува со нив исклучително внимателно.
Кревката обвивка е причината зошто тие можат да се скршат дури и со мал удар, а нивната порозност исто така придонесува за нивната ранливост. Многу луѓе со право се прашуваат дали е воопшто препорачливо да се мијат јајцата пред употреба.
Вообичаено нема проблеми со јајцата што ги купуваме во продавницата бидејќи производителот се грижи тие да пристигнат чисти и уредно спакувани во картон. Ако купувате јајца директно од фармери или дури имате свои кокошки, важно е да ги исчистите темелно пред да ги чувате во кујна или оставата.
Јајцето е подложно на напад од микроорганизми на неколку начини. Ако кокошката е веќе заразена, инфекцијата може да се пренесе на јајцето пред да се изведе, но во повеќето случаи, контаминацијата се јавува подоцна и е резултат на неправилно ракување со јајцата.
Јајцата од здрави кокошки се стерилни веднаш по шрафирањето, но штетните микроорганизми брзо се прикачуваат на лушпата кога ќе дојдат во контакт со земја или други нечисти површини. За да се избегне ова, важно е да знаете како да ги чувате јајцата пред употреба.
Дебелината на лушпата од пилешко јајце се движи помеѓу 0,26 mm и 0,36 mm. Надворешната површина е покриена со тенка кутикула, која ја штити внатрешноста на јајцето од инвазија на микроорганизми. Овој протеински слој служи како физичка бариера, но влагата може да предизвика микроорганизми да минуваат низ порите.
Ако е можно, се трудиме да избегнуваме употреба на вода при чистење на јајцата. Наместо да се плакне со вода, користете погруба крпа за да ја избришете нечистотијата или изметот. Со овој метод, освен вода, избегнуваме и разни средства за чистење. Природен сунѓер или сунѓер за миење садови добро функционира за чистење на лушпата, што секако треба да се фрли по употреба. За повеќе исушени дамки, можете да користите дури и хартија.