Зошто не е препорачливо замрзнување на сирењето: На овој начин го уништувате неговиот вкус и текстура

popara29 ноември, 20251min00
b_251129010

Иако доброто парче сирење е лесно за конзервирање и може да трае долго време во фрижидер, една грешка може да го уништи неговиот вкус и текстура.

Сепак, постојат неколку начини да го одржите свежо, како и едно нешто што не треба да го правите со него.

„Никогаш не замрзнувајте сирење ако планирате да го јадете. Кога го замрзнувате, влагата во сирењето се претвора во кристали од мраз што можат да ги оштетат структурите на мастите и протеините“, рече Стив Марко од компанијата за сирење Тиламук.

Ако таквото сирење се одмрзне, оштетените структури можат да почнат да ослободуваат масло, што го прави посклоно кон оксидација и може да има почуден вкус.

Текстурата на замрзнатото, а потоа одмрзнато сирење е исто така проблем. Марко вели дека како што чедарот старее, протеинските структури во сирењето се опуштаат, што му дава покремаст вкус во устата. Екстремниот студ може да го одвои и наруши сирењето, правејќи го зрнесто. Колку повеќе влага има сирењето, толку повеќе ќе биде засегнато од замрзнувањето, бидејќи има повеќе вода што може да формира кристали од мраз и да ја наруши рамнотежата.

„Потрошувачите често се плашат да купат добро сирење и веднаш да не го стават во кеса за ладење. Доколку изгледа чисто и нема мувла, сирењето во оригиналното пакување често може да трае во фрижидер до една година“, рече тој.

Постојат и начини сирењето да трае. Марко препорачува да го чувате во оригиналното пакување додека не сте подготвени да го користите и да го оставите во најстудениот, најтемниот дел од фрижидерот. Кога сте подготвени да сервирате, корисно е да исечете само колку што ви е потребно, користејќи чист нож, а остатокот да го вратите во фрижидер. Складирано на овој начин, остатоците од сирење може да траат со недели.