Велигденските јајца се симбол на нов живот и обновување, а бојадисувањето на јајцата, како и „кршењето“ е дел од долгогодишната велигденска традиција која ги зближува семејствата во многу домови.
Наместо да се користат бои купени во продавница, кои често содржат штетни хемикалии, природното боење јајца станува се попопуларен избор. Покрај тоа што е еколошки и безбедно за децата, лесно се прави со состојки кои веќе ги имате во вашата кујна.
Ви пренесуваме неколку природни методи за бојадисување на велигденските јајца кои ќе ве воодушеват со нивните бои и рустикален шарм.
1. Кожа од кромид – класична кафено-црвена нијанса
Состојки: Сушен црвен кромид, вода, јајца
Постапка: Во тенџере ставете неколку суви кори од црвен кромид, покријте ги со 1 литар вода и варете околу 30 минути. Потоа процедете ја течноста, додадете ги јајцата и варете 10 минути.
За поинтензивна боја, оставете ги јајцата малку во боја по варењето.
Совет: Ако ставите лист од магдонос на јајце пред да готвите и го завиткате во најлонски чорап, ќе добиете прекрасен хербален принт.
2. Боровинки – нежни сини и виолетови нијанси
Состојки: Замрзнати боровинки, вода, оцет
Постапка: Во тенџере ставете 1 шолја боровинки и 2 шолји вода, варете 20 минути и процедете.
Во течноста додадете 1 лажица оцет. Варените јајца потопете ги во овој раствор и оставете ги неколку часа или преку ноќ за подлабока боја.
3. Спанаќ – суптилна зелена боја
Состојки: Свеж или замрзнат спанаќ, вода, оцет
Постапка: Во тенџере сварете една рака спанаќ во 2 шолји вода. Се вари 30 минути, се цеди и се додава една лажица оцет.
Потопете ги варените јајца и оставете ги во растворот неколку часа.
4. Цвекло – интензивно розово до црвено
Состојки: Цвекло (сурово или варено), вода, оцет
Постапка: Изрендајте едно цвекло и ставете го во тенџере со 2 шолји вода. Се вари 30 минути и се цеди.
Додадете една лажица оцет, па потопете ги варените јајца. После тоа, оставете го само неколку часа или преку ноќ за побогата боја.
5. Кафе или чај – топли кафени и златни нијанси
Состојки: Црно кафе, црн или зелен чај
Постапка: Сварете силно кафе или чај (околу 3 кесички на 2 шолји вода). Изладете и додадете една лажица оцет, а потоа потопете ги јајцата во растворот и оставете ги барем еден час.
Совети за амбициозните
Користете бели јајца за поинтензивни нијанси.
Додавањето оцет помага бојата подобро да се залепи, а за сјај, по бојадисувањето лесно премачкајте ги јајцата со маслиново масло и избришете ги со мека крпа.