Како Италијанците избираат ресторани без да читаат рецензии

popara1 декември, 20253min00
1764336559-restoran-750x484

Ако некогаш сте се запрашале како Италијанците секогаш успеваат да најдат добра храна, тоа е затоа што речиси никогаш не ги гледаат рецензиите на рестораните.

Италијанците имаат поинаков систем кога станува збор за храна, по која се светски познати. Можеби изгледа помалку логично и поинстинктивно, но функционира.

Еве како всушност избираат ресторан за јадење:

Го гледаат менито, но не она што мислите

„Гледаме колку јадења има. Ако менито изгледа како роман, си одиме. Премногу опции значат замрзната храна, а краткото мени е знак дека некој навистина готви“, велат Италијанците.

Гледаат во обликот на тестенините

Ако секоја тестенина е иста тестенина само со различни сосови, Италијанците велат – не, благодарам.

И ако формите се променат (pici, paccheri, tagliolini, orecchiette), тоа е обично добар знак.

Гледаат низ вратата, а не на рецензиите

Италијанците обрнуваат внимание дали има локални жители во ресторанот, дали луѓето зборуваат гласно, дали келнерот изгледа пријатно изнервиран, како да работи. Ако е така, тогаш е совршено за нив.

Го тестираат лебот

Ако лебот изгледа тажен, сув или фабрички направен, тоа ви кажува сè што треба да знаете за еден ресторан.

Тие избегнуваат ресторани со огромни знаци на англиски јазик
„Англиските менија се во ред, на пример, Рим и Фиренца се полни со туристи. Но, огромни транспаренти како НАЈДОБРА ТЕСТЕНИНА ВО ГРАДОТ! Или ДОМАШНА ПИЦА! Ниеден Италијанец нема да им верува.“

Ги гледаат дневните специјалитети

Ако ресторанот ги има напишано дневните специјалитети (идеално рачно), тоа значи дека готват она што го нашле на пазарот тоа утро, што за Италијанците е чисто злато.

Ја гледаат атмосферата пред да седнат во ресторан

Таканаречените ресторани-замки се препознатливи по келнерите надвор кои ве молат да влезете, по ламинираните менија, по сликите од шпагети.

„Ние не одиме таму. Никогаш.“

Ги гледаат наједноставните јадења

„Ако аматричианата на блиската маса изгледа добро, ние остануваме. Ако изгледа како жолт крем или кечап… збогум.“

Тие не им веруваат на празните ресторани во 13 часот

Во Италија, добрата храна ги привлекува луѓето рано. Ако масите се празни за време на ручек, тоа е предупредување.

Го следат својот нос

Ако можете да го почувствувате слабиот мирис на пржен лук од улицата, тоа е тоа. Ако нема ништо или само мирис на изгорено масло, продолжете да одите подалеку од тој ресторан.