Иако многумина се потпираат на личен вкус или навика, професионалните готвачи велат дека постои само еден вистински момент за посолување на јадење.
Ова е поткрепено со експеримент спроведен на познатиот YouTube канал „America’s Test Kitchen“.
Готвачот кој го спроведе тестот вели дека за време на школувањето го учеле да додава сол веднаш на почетокот на подготовката – додека состојките се уште се ладни – и дека тоа го правел без размислување со години. Сепак, во еден момент сакал да провери дали ова правило навистина има смисла. Направил споредба помеѓу јадењата што биле посолени на почетокот и оние што биле посолени на крајот, а резултатите биле јасни.
Имено, кога солта се додава на почетокот, таа има време рамномерно да навлезе во храната, така што секој залак има униформен и богат вкус. Спротивно на тоа, кога солта се додава само на крајот од готвењето, таа останува на површината – тогаш некои залаци можат да бидат премногу солени, додека внатрешноста останува без вкус и блага. Значи, додавањето сол во последен момент не ја постигнува посакуваната рамнотежа.
Но, што ако едноставно сте заборавиле да додадете сол на време? Не е сè изгубено. Можете да додадете сол подоцна, но бидете внимателни – никогаш не додавајте ја целата количина одеднаш. Наместо тоа, додавајте ја постепено и проверете го вкусот. Ова ќе го намали ризикот од прекумерно солење на јадењето, а сепак ќе го подобри неговиот вкус донекаде.