Јагодите се вкусно, нискокалорично овошје полно со витамини, минерали и моќни антиоксиданси кои вреди да се консумираат.
Ова овошје е корисно за зајакнување на имунолошкиот систем и заштита на срцето, а исто така е полно со витамини и нискокалорично. Ако сте на диета, важно е да внимавате на внесот на калории, иако јагодите имаат помалку калории од другите овошја.
Јагодите се одличен извор на витамин Ц, моќен антиоксиданс неопходен за имунолошкиот систем и здравјето на кожата. Овие намирници се богати и со калиум, кој помага во регулирањето на крвниот притисок и е неопходен за многу телесни функции. Покрај тоа, јагодите содржат растворливи и нерастворливи влакна неопходни за дигестивно здравје, чувство на ситост и можат да помогнат при губење на тежината.
Манганот, кој јагодите го содржат во трагови, е вклучен во многу телесни процеси. Покрај тоа, ова овошје е богато со антиоксиданси како што се пеларгонидин, елагична киселина и елагитанин, а овие соединенија ги штитат клетките од оштетување предизвикано од слободните радикали.
Исто така, јагодите не предизвикуваат нагло покачување на нивото на шеќер во крвта по конзумирањето. Сето ова прави јагодите да го забават варењето на гликозата и да ги намалат скоковите на шеќер и инсулин после оброк богат со јаглени хидрати. Поради ова, тие се сметаат за безбедни за луѓето со дијабетес и корисни за спречување на метаболички синдром и дијабетес тип 2.
Високата содржина на витамин Ц ги прави јагодите моќен имунолошки зајакнувач. Исто така, витаминот Ц е клучен за синтезата на колаген, протеин важен за еластичноста и здравјето на кожата и помага во заздравувањето на раните.
Антиоксидансите во јагодите, особено флавоноидите, ги штитат мозочните клетки од оштетување и го намалуваат воспалението во мозокот. Според експертите, редовното консумирање на јагоди може да го забави когнитивниот пад поврзан со стареењето и да го намали ризикот од развој на Алцхајмерова болест.