
Барате совршен колач што е лесен за правење, мириса на есен и кујната на баба? Овој старомоден колач од тиква, ореви и џем е токму она што ви треба! Без комплицирани мерења, сè се мери со обична чаша, а резултатот е сочен, мек колач полн со вкус. Идеална за денови кога ви треба нешто брзо, слатко и топло.
Состојки:
500 г рендана тиква
2 чаши (по 150 мл секоја) брашно
1,5 чаши шеќер
1 чаша гриз
1 чаша сечкани ореви
1 чаша масло
1 лажичка сода бикарбона
1 кесичка ванилин шеќер
џем за премачкување
Подготовка:
Измешајте ја тиквата, шеќерот, маслото и содата бикарбона и оставете да отстои еден час. Додадете го гризот, брашното, ванилиниот шеќер и сечканите ореви. Добро измешајте и истурете во намастен плех за печење. Печете ја тортата во претходно загреана рерна на 200 степени околу половина час. Изладете го колачот, премачкајте го со 4-5 лажици џем од кајсии (или по желба) и наросете со мелени ореви.