КОЛКУ ДОЛГО МОЖЕ ДА СТОЈАТ ВЕЛИГДЕНСКИТЕ ЈАЈЦА: Зависи од тоа како ги чувате, а една работа на лушпата ви кажува дека се расипани

popara23 април, 20251min00
Screenshot_16

Велигденските празници завршија, а често во фрижидерот остануваат многу варени јајца, со кои обично не знаеме што да праваме. Наместо да ги фрлате, вреди да знаете колку долго тврдо варените јајца можат безбедно да останат во фрижидер и како правилно да ги чувате.

 

 

 

 

Колку долго може да траат јајцата по Велигден?

Според препораките на експертите, тврдо варените јајца – без разлика дали се излупени или не – може да се чуваат во фрижидер до седум дена. Клучот е правилно да се чуваат во фрижидер и да ги ставите веднаш по готвењето.

 

За разлика од свежите јајца, варените јајца имаат пократок рок на траење бидејќи при готвењето се отстранува нивниот природен заштитен слој од лушпата. Ова ги прави почувствителни на бактерии и воздух, па затоа е исклучително важно веднаш да се изладат и да се чуваат во оптимални услови.

 

Каде и како да чувате варени јајца?

Најдобро е да ги чувате во оригинална картонска амбалажа или затворен сад со капак, внатре во фрижидерот (не на вратата), каде што температурата е постабилна.

 

Можеби ќе почувствувате благ мирис на сулфур кога ќе го отворите фрижидерот, но тоа е нормално – тоа е водород сулфид кој се ослободува за време на готвењето. Тој мирис наскоро исчезнува и не е знак дека јајцето е расипано.

 

Како да препознаете расипано варено јајце?

Ако не знаете точно колку долго варените јајца се во фрижидер, обрнете внимание на следните знаци на расипување:

 

Непријатен мирис кога ќе се скрши јајце, леплива или варовита површина на јајцето, испукана или оштетена лушпа.

 

Конзумирањето расипани јајца може да предизвика сериозни проблеми како гадење, повраќање и дијареа, па затоа е подобро да не ризикувате.

 

Зелена жолчка? Нема причина за паника.

Ако забележите дека жолчката добила сиво-зелена нијанса – не грижете се. Оваа промена на бојата се должи на хемиска реакција помеѓу железото од жолчката и водород сулфидот од белката од јајцето, поради долготрајно готвење. Иако не изгледа баш најубаво, ваквото јајце сепак е безбедно за јадење.

 

Дали може да се замрзнат варените јајца?

Не се препорачува замрзнување бидејќи и белките и жолчките стануваат гумени и водени, што ги расипува вкусот и текстурата.

 

Ако се прашувате колку долго може да се чуваат јајцата по Велигден, одговорот е – до 7 дена во фрижидер, со соодветно чување. Внимавајте на знаците на расипување и користете ги во салати, сендвичи или како здрава ужина без отпад или чувство на вина.