Потребно е:
60 гр путер
2 гранчиња мајчина душица
100 гр кромид
4 чешниња лук
5 дл павлака
5 dl вода
сол
бел пипер во прав
Подготовка:
Карфиолот измијте го и поделете го на цветчиња. Истурете маслиново масло во тенџере, додадете путер и стопете. Потоа додадете ситно сечкан лук, кромид и мајчина душица и пржете околу 5 минути. Додадете ги цветчињата карфиол и пржете 10 минути на тивок оган, а потоа измешајте ги со кремот и водата и варете додека не омекне. Додадете сол, масло и бибер, па матете во блендер додека не добиете кремаста смеса. Префрлете во сад и декорирајте со цветчиња карфиол. На крај крем супата посипете ја со магдонос.