Крцкави однадвор, меки одвнатре: Класични американски колачиња кои може да се направат за 20 минути

popara4 декември, 20251min00
b_251203167

Американските колачиња се едни од најпопуларните десерти во светот со децении. Тие се крцкави на рабовите, меки во средината и готови за 20 минути, што ги прави совршен избор кога сакате брза закуска.

Тајната за правење на овие колачиња е во правилните пропорции на состојките и краткото време на печење. Од оваа количина можете да добиете околу 30 колачиња.

Состојки:

250 грама обично брашно
150 грама путер на собна температура
150 грама кафеав шеќер
80 грама бел шеќер
едно јајце
една лажичка екстракт од ванила
една лажичка прашок за пециво
половина лажичка сода бикарбона
прстофат сол
200 грама чоколадни трошки или сечкано темно чоколадо

Подготовка:

Во голем сад, изматете го путерот на собна температура и кафеавиот и белиот шеќер додека смесата не стане кремаста. Додадете го јајцето и екстрактот од ванила и кратко измешајте.

Во друг сад, измешајте го брашното, прашокот за пециво, содата бикарбона и солта. Потоа, додадете ги сувите состојки во изматениот путер и шеќерот и мешајте додека сè не се соедини. Конечно, додадете ги чоколадните трошки или чоколадните трошки.

Со лажица, извадете купчиња тесто и формирајте топчиња со големина на орев. Ставете ги на плех обложен со хартија за печење, оставајќи простор меѓу нив бидејќи ќе се шират.

Печете во претходно загреана рерна на 180°C околу 10 до 12 минути, додека рабовите не поруменат малку. Оставете ги да се изладат неколку минути на плехот за печење за да се стврднат, а потоа префрлете ги на решетка за печење.