Накратко, да, овесот може да се расипе.
Сарена Шастин, експерт за кулинарски содржини, вели дека тие имаат долг рок на траење и можат да траат од една до две години ако се складираат правилно во херметички контејнер. Овој рок на траење почнува да се скратува откако ќе се отвори пакувањето и овесната каша е изложена на воздух, влага и светлина.
„Промените на температурата и влажноста може значително да влијаат на вкусот, аромата и текстурата на овесната каша и да предизвикаат брзо расипување“, вели Шастин.
Како да препознаете дали овесната каша е расипана?
-Проверете ја бојата – Влагата е најголемиот непријател на овесната каша. Побарајте зелени или црни дамки од мувла за да бидете сигурни дека е се уште безбедна за јадење.
-Помирисајте ја – овесната каша може да развие силен, непријатен мирис.
-Проверете ја текстурата – овесната каша треба да има сува и лабава текстура. Ако е тврда или изгледа лепливо и со грутки, веројатно е дека била во контакт со влага.