Неверојатно лесни за правење, матените јајца се омиленото јадење за појадок. Меѓутоа, ако не сте задоволни со вкусот, можеби ќе сакате да користите една состојка за покремаста текстура.
Кога се прави кајгана, обично се додава млеко како состојка. Сепак, некои советуваат дека млекото всушност може да предизвика „воден“ вкус и дека пченкарен скроб треба да се користи за покремаста текстура.
Од друга страна, некои велат дека млекото не игра значајна улога во ова, но дека додавањето пченкарен скроб може значително да го подобри вкусот на вашите изматени јајца.
Менди Ли, која споделува рецепти и совети за готвење и дома на нејзиниот блог Lady and Pups, откри дека јајцата без пченкарен скроб се добри, но поцврсти. Меѓутоа, оние што ги направила со скроб имаа драстично подобар вкус. Во врска со ова, таа сподели рецепт за изматени јајца со пченкарен скроб.
Ќе ви требаат три големи јајца, половина лажица млеко за секое јајце, две лажички пченкарен скроб, три лажици несолен путер.
Скршете ги јајцата во сад, а во посебна чаша измешајте ги млекото и пченкарниот скроб додека не добиете смеса без грутки. Потоа додадете ја оваа смеса во јајцата и измешајте додека не се изедначи. Зачинете со сол.
Загрејте нелеплива тава на силен оган додека не се загрее, а потоа додадете го путерот (треба веднаш да „крчка“). Почекајте путерот да се стопи и да почне да има меурчиња, но да не порумени. Додадете ги изматените јајца. Почекајте неколку секунди без мешање, додека рабовите на јајцата не почнат да се пржат.
Потоа тргнете ја тавата од оган и почнете да ги мешате јајцата околу десет секунди. Јајцата ќе го апсорбираат целиот путер, но сепак ќе бидат делумно недоволно варени.
Префрлете ги во чинија и не чекајте да изгледаат целосно готови. Овој период на ладење овозможува преостанатата топлина нежно да ги готви јајцата, помагајќи им да ја задржат влагата и спречувајќи ги да се исушат.
Пченкарниот скроб ги премачкува белките за да им помогне да ја задржат влагата и да го спречите пребрзото згрутчување. Ова создава помазна, свиленкаста текстура.
На крајот од пржењето можете да додадете и бибер или други зачини за да го збогатите вкусот. Сепак, не ги додавајте на почетокот на подготовката за зачините да не влијаат на текстурата.