Никогаш не ставајте кафе во врела вода: Оваа грешка го уништува вкусот на вашиот омилен пијалок, еве како се прави

popara11 јули, 20251min00
676 (4)

Научете едноставен трик што ќе ви помогне секоја голтка да ја направите совршена и конечно да уживате во вистинската арома на вашиот омилен пијалок.

Врелите летни денови многумина од нас ги повлекоа од градините на кафулињата, во ладното од климите во нашите домови. Бидејќи повеќе не е време да уживате во омилените вкусови на пријатно време, повеќето луѓе се одлучуваат да се посетат едни со други и да уживаат во своето омилено кафе во домашна верзија.

Британскиот „Дејли меил“ во оваа прилика контактираше со неколку експерти, кои дадоа одговори на прашања за тоа како да се приготви црно кафе на најидеален начин за да се ужива во овој пијалок во целост.

Сите имаме повеќе или помалку слична постапка и вистина е дека многумина, чекајќи магичниот пијалок да ги разбуди, ќе се свртат кон негово приготвување на најбрз можен начин. Професионалното мислење е дека не треба да инвестирате во скапи апарати за кафе, но најобичните садови би можеле да ја завршат работата, но затоа изборот на кафе е многу важен.

– Најчестата грешка што ја прават многу луѓе е додавање кафе штом водата ќе зоврие. И вистината е дека топлата вода ќе го изгори талогот од кафе, па затоа е идеално да се почека половина минута пред да се додаде кафе. Поточно, идеално е да се прелие врела вода врз кафето откако ќе се почека од 30 секунди до една минута – ова е мислењето на експертите, пишува Дејли Меил.

Исто така, водата од чешма варира од место до место и често е полна со бигор, па затоа е идеално да се користат филтри за нејзино прочистување. Пропорционалната количина на кафе и вода е исто така клучна, а идеално е да се прелие 70 г кафе на литар вода.

Кафето не толерира влага, воздух или други мириси, па затоа треба да се чува во цврсто затворен сад и што е можно подалеку од фрижидерот.