Ново истражување открива кој зеленчук ја има титулата на НАЈЗДРАВ

popara17 март, 20251min00
Scientist,With,Broccoli,At,Table,In,Laboratory,,Closeup.,Poison,Detection

Освен што обезбедуваат важни влакна и минерали, овие намирници играат клучна улога во зајакнувањето на имунитетот и одржувањето на целокупното здравје.

Некои намирници имаат исклучителни здравствени придобивки, а истовремено се лесно достапни и лесни за подготовка. Иако можеби не се првата опција кога станува збор за вкусот, со соодветна техника на готвење можат да станат многу вкусни и да ја истакнат нивната хранлива вредност.

Една таква храна е брокулата, која поради богатиот нутритивен состав често ја нарекуваат „електрон на исхраната“.

Брокулата е одличен извор на витамините Ц, К и А, како и важни минерали како што се калциум, калиум и железо, според научниот преглед за неговите својства, објавен во Вог.

Дополнително, тој е богат со антиоксиданси, вклучувајќи витамини Ц и Е и флавоноиди, кои помагаат во заштитата на клетките и намалување на воспалението.

Бројни студии покажуваат дека брокулата придонесува за здравјето на срцето, го поддржува варењето и може да има антивоспалителни, антиоксидантни и антиканцерогени својства.

„Овие зеленчуци се богати со биоактивни соединенија кои го поддржуваат целокупното здравје и го намалуваат ризикот од хронични болести“, се наведува во истата анализа.

Исто така, витаминот Ц од брокулата ја стимулира синтезата на колаген, додека влакната помагаат во регулирањето на варењето и одржувањето на рамнотежата на цревата.

Иако брокулата има многу придобивки, најдобро е да ја консумирате умерено.

Препорачаниот внес е помеѓу 40 и 160 грама, во зависност од тоа дали е сурово или варено, два до три пати неделно, за да се избегнат потенцијалните несакани ефекти поврзани со прекумерното внесување влакна или соединенија кои можат да влијаат на функцијата на тироидната жлезда, пренесува Danas.rs.

Најдобро е лесно да се попари или да се динста брокулата со маслиново масло, лук и лимон. Може да се комбинира и со мешунки, житарки или месо, создавајќи избалансиран оброк.