Нутриционистите велат дека овој зеленчук е ПОДОБАР КОГА Е ЗГОТВЕН, но внимавајте да не претерувате

popara18 јуни, 20251min00
1e50a854f07c13d9f08d0180810a91899bd655a7

Иако употребата на сирова храна или минималното готвење на храната се повеќе се промовира за да се извлечат што повеќе хранливи материи, понекогаш храната треба да се готви за да биде поздрава.

Според нутриционистите, тоа е затоа што готвењето ја разградува структурата на тврдите клетки, што го олеснува апсорпцијата на хранливите материи.

Сепак, нутриционистите нагласуваат дека треба да внимавате со зеленчукот – да го готвите, но внимавајте да не го преварите.

Моркови

Со грицкање свеж морков, ќе апсорбираме помалку од пет проценти од вредниот антиоксиданс каротин, додека, од друга страна, ќе внесеме до пет пати поголема количина од истата состојка од варените моркови. Други истражувања покажуваат дека при готвењето на овие зеленчуци целосно се губи подеднакво важен антиоксиданс – полифенолите, па станува очигледно дека термичката обработка ќе има позитивно влијание на некои состојки, а негативно на други.

Домати

Ако јадете варени домати, ќе апсорбирате повисоки нивоа на ликопен, кој има одлични антиоксидантни својства и го намалува ризикот од рак.

Печурки

Загревањето на печурките, без разлика дали правите сос, скара или чорба, ослободува калиум, кој е важен за градење и одржување на здравјето на мускулите. Меѓутоа, по една термичка обработка, не е препорачливо повторно да се загреваат.

Кељ

Суровиот кељ е многу тешко да се вари. Готвењето на овој зеленчук го зголемува нивото на витамините А и К и влакната во него.

Спанаќ

Ако кратко сварите спанаќ, полесно ќе ги апсорбирате калциумот, железото и магнезиумот. Спанаќот можете да го јадете и свеж во салата, особено кога е млад, но тоа ќе го отежне апсорпцијата на хранливите материи. Овој зеленчук, исто како и печурките, не е препорачливо да се загрева подоцна.