Нутриционистите објаснуваат зошто пивото нè освежува подобро од други пијалоци

popara6 јули, 20251min00
1751812939_ChatGPT_Image_Jul_6_20.format-webp.width-900

Летото е совршено време за релаксација на тераси и во сенка, со ладно пиво. Многумина ќе ви кажат дека ништо не ги освежува како голтка од тој златен пијалок во жежок ден. Но, дали некогаш сте се запрашале зошто е тоа така? Се испостави дека има повеќе во тоа чувство отколку само впечаток.

Според научниците и нутриционистите, причината зошто пивото толку многу нè освежува лежи во неговиот состав. Бидејќи е ферментиран пијалок, пивото содржи значително помалку шеќер во споредба со газираните сокови, што го олеснува дејството на телото – особено за оние кои внимаваат на внесот на шеќер.

Поважно е што пивото е претежно составено од вода. Ова го прави пијалок кој природно го хидрира телото и помага да се надополнат течностите изгубени преку потење. Покрај тоа, состојки како што се хмељ и слад се богати со минерали и витамини кои дополнително помагаат во борбата против заморот предизвикан од летната топлина.

Кога е најдобро време за пиење пиво?

Додека повеќето луѓе уживаат во своето пиво попладне или навечер, некои истражувања сугерираат дека – од нутритивна гледна точка – пиењето пиво наутро може да има одредени предности. Имено, на телото му треба време да го процесира алкохолот, па затоа пиењето пиво порано во текот на денот му овозможува на телото полесно да го процесира.

Секако, социјалните и културните навики обично преовладуваат, па затоа пивото се пие со ручек, попладне или навечер – и тоа е сосема во ред. Најважно е да го познавате сопственото тело и да пиете умерено.

Со други зборови, пивото не нè освежува само затоа што е ладно, туку поради неговиот состав. Водата, ниската содржина на шеќер и вредните витамини и минерали го прават логичен избор за топлите летни денови. Но, како и со секој друг пијалок – умереноста е клучот. Ако го консумирате во вистинско време, пивото навистина може да биде ваш сојузник во борбата против летната жега.