На почетокот на новата година многу луѓе си поставија цел да се хранат поздраво, но експертите предупредуваат дека клучно е да се внимава и на хигиената и безбедното подготвување на храната.
Експерт за исхрана, кој споделува корисни совети на платформите на социјалните медиуми како TikTok и Instagram под името Hydroxide, неодамна откри два вида на храна која никогаш не ја јаде.
Сирови никулци
Во видеото таа нагласи дека сировите никулци се многу ризична храна бидејќи често се извор на штетни бактерии.
Никулците се одгледуваат во почва, во влажни и топли услови, што е идеална средина за раст на бактериите, објасни таа. Тој советува да ги бланширате или темелно да ги готвите пред конзумирање, бидејќи само така ќе го намалите ризикот од инфекција. Тaa особено го привлекува вниманието на сировите никулци, кои често се додаваат во различни јадења.
Недоволно варени плескавици
Друг вид на храна што ја избегнува се недоволно варените хамбургери. Тaa објаснува дека меленото говедско месо често се прави од механички обработено месо, што значи дека бактериите како E. coli или салмонела можат длабоко да навлезат во месото. Затоа секогаш инсистира месото во плескавиците да е добро подготвено и додава дека тоа важи и за другите меса, како мелената живина и шницлите.
Важноста на хигиената во подготовката на храната
Хидроксид исто така предупредува на ризикот од вкрстена контаминација. Тaa советува да користиме посебни садови за сирова и варена храна и редовно да ги миеме рацете, површините во кујната и садовите. Ова го намалува ризикот од пренесување на бактерии во друга храна или предмети во кујната.
Иако многумина од нас се обидуваат да ги подобрат своите прехранбени навики на почетокот на годината, Hydroxide предупредува дека несовесното консумирање високоризична храна може да доведе до сериозни здравствени проблеми. Заедно со урамнотежена исхрана и редовно вежбање, безбедното подготвување храна е уште една клучна компонента за одржување на нашето здравје.