Поспаноста после оброк (исто така позната како замор после оброк) може да има неколку различни причини, вели Џесика Кординг, регистрирана диететичарка и авторка на „The Little Book of Game Changers“.
Таа објаснува дека составот и големината на вашите оброци можат да играат улога со менување на нивото на шеќер во крвта и одредени мозочни хемикалии, како што е серотонин, кој го регулира сонот. Други фактори исто така може да играат улога, вклучувајќи колку спиете и колку физичка активност добивате секој ден.
Иако е прилично нормално да се чувствувате уморни после јадење од време на време, веројатно е добра идеја да го посетите вашиот лекар ако се чувствувате исцрпени на дневна основа.
Заморот може да биде знак за многу други сериозни здравствени проблеми, вклучувајќи автоимуни состојби, проблеми со тироидната жлезда, недостаток на железо, анксиозност, депресија и нарушувања на спиењето.
Таа исто така објаснува дека состојбата наречена реактивна хипогликемија може да предизвика ниски нивоа на шеќер во крвта два до пет часа по јадење, што резултира со замор, потење и треперење.
Преоптоварувањето со храна богата со триптофан (вид аминокиселина) може да доведе до пад на нивото на енергија после оброк. Триптофанот е важен за производството на серотонин, кој може да игра улога во тоа поспано, сито, блажено чувство што го добивате веднаш по оброкот.
Ако некогаш сте се почувствувале навистина уморни после вечерата, можеби виновен е триптофанот кој се наоѓа на пример во Турција. Други вообичаени извори вклучуваат пилешко, риба, млеко, јајца, семиња и соја.
Јаглехидратите може да доведат до попладневен пад, поради што се чувствувате уморни по конзумирање шеќер или слатки.
Кога некој јаде оброк со многу јаглехидрати кој нема многу протеини, масти или влакна за да го спречи разградувањето на тие јаглехидрати, може да доживее краткорочно зголемување на енергијата како што се зголемува шеќерот во крвта. Сепак, тие потоа доживуваат замор поврзан со последователниот пад на шеќерот во крвта.